Gå till innehåll

Musik och skate - premiär i Second Life

  • Torsdag, 1 juli 2010

ABF Malmö är den första ABF-avdelning som medverkar i Second Life. När Stapelfestivalen i Malmö drog igång i augusti skedde det även i den virtuella världen. Konserter, skatetävlingar och andra framträdanden gick att besöka i både Stapelbäddsparken och Second Life.

Stapelfestivalen, som ABF Malmö är med och arrangerar, letar efter nya mötesplatser. En av dem blir Second Life.
- Vi börjar i liten skala med byggnaden Stapelbädden och skateparken. Det ska vara enkelt att få upp bildmaterialet, kommenterar Caroline Lundholm, processledare på ”Mötesplats Stapelbäddsparken”.

Second Life är en tredimensionell värld med byggnader, vatten och land. Vem som helst kan registrera sig och få en virtuell person, en avatar, som kan gå runt i Second Life. Det går att skriva meddelanden till varandra, flyga omkring och söka upp intressanta platser.

Second Life har funnits i tre år. I Sverige har forumet uppmärksammats bredare först i år, bland annat har Svenska institutet byggt en virtuell ambassad som invigdes i slutet av maj.

Framträdanden på Stapelfestivalen visades i Second Life. En del konserter spelades in med webbkamera och fanns enbart i den virtuella parken – artisterna visade sig bara som avatarer. För den som ville se det hela ”live” fanns skärmar på festivalområdet.

Stapelbäddsparken är ett område i Västra Hamnen i Malmö där det finns ett aktivitetshus och en stor skatepark. Bakom verksamheten står Malmö Stad och ett antal organisationer.

Bygget i Second Life finns kvar efter festivalen, och det kan tänkas att ABF och andra organisationer fortsätter att verka där.
- Jag tror att det är viktigt att folkbildningen ser möjligheter med det här. Till exempel kan vi ha en föreläsning, där publiken samtidigt inleder samtal med varandra utan att störa, säger Peter Johansson som jobbar med data och media på ABF Malmö.

Second Life kan nås världen över via internet, det är gratis att registrera sig. Den större delen av målgruppen på Second Life beräknas vara 19- till 35-åringar.

ABF Malmö och projektet Mötesplats Stapelbädden bygger på mark som tillhör företaget Second Sweden. Den som vill besöka virtuella Stapelbädden hittar den genom att leta hos Second Sweden från den 2 augusti och framåt (länk nedan).

Festivalprogrammet finns på Mötesplats Stapelbäddsparkens sajt och ABF Malmös webbplats, (länkar nedan).
_____________________________________
Läs mer om Stapelfestivalen och Second Life: En intervju med Peter Johansson från ABF Malmö kommer att publiceras i ABFs tidskrift Fönstret nr 4/2007 (ute den 27 augusti).

Anna Morin

2007-07-05

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 1 juli 2010.