Gå till innehåll

Tänk djupt, brett och nytt på forum:ung!

  • Tisdag, 25 september 2007

På lördag öppnas dörrarna till forum:ung! Omkring 1500 unga från hela landet väntas till ABF-huset i Stockholm. Programmet har ungdomarna skapat själva, och bredden är stor. Det finns 140 aktiviteter att välja mellan. – Det finns verkligen något för alla, säger Annaklara Matthiesen, projektledare på ABF. Det är en spännande blandning med alltifrån mangateckning och filmregi till workshops om hur vi kan förändra samhället.

Forum:ung! är en kreativ mötesplats där unga i åldrarna 15-30 kan göra sin röst hörd i spännande diskussioner, lära sig nya saker och prova på nya aktiviteter. Forumet är öppet för alla.
– Det är en möjlighet att se vad man är intresserad av, låta sig inspireras och tänka till, säger Thor Rutgersson från ABFs Ungdomsnätverk. Och samtidigt är det förstås en chans för människor från olika sammanhang att mötas – det blir som en stor studiecirkel.

Mottot för forum:ung! är ”Gör det själv – tillsammans!” Det är de unga och deras föreningar, nätverk och organisationer som står för innehållet. Och det är detta som skiljer forum:ung! från många andra ungdomsarrangemang.
– Det finns många ungdomssatsningar idag, men det blir lätt för mycket pekpinnar. Vi vill skippa pekpinnarna och skapa en mötesplats där unga kan träffas på egna villkor, säger Thor Rutgersson.

I och med att det är ett deltagarstyrt forum är bredden stor. Helgen är fylld med mer än 110 programpunkter på olika teman. Det blir alltifrån samtal om ungas situation på arbetsmarknaden till en workshop där man kan prova på breakdance. Eller varför inte delta i en ”Surrealistisk skrivarverkstad”, prova på ”Queertango” eller hänga vid ringside i Dogge Doggelitos ”Speed-debatt”.
– Det är ett variationsrikt, utmanande och relevant program, säger Thor Rutgersson.

KulturUngdom i Göteborg är en av de deltagande organisationerna på forum:ung! De arrangerar två programpunkter – ett seminarium om hur man kan finansiera ungdomsprojekt och en workshop med rubriken ”50/50 – jämställdhet i musiken”. Lotta Axelsson är projektledare för 50/50.
– Det handlar om att försöka få in fler brudar på musikscenen, säger hon. Så som det ser ut nu finns det ett slags glastak på 15 procent tjejer – resten av musikutövarna är killar. Vi försöker hitta former för att nå ut till fler tjejer, och målet är att bryta den manliga normen inom musiken och göra musik könlöst.

Lotta Axelsson ser forum:ung! som en bra plattform för dialog och hon hoppas att det kan skapa ringar på vattnet.
– Jag tror att det blir en spännande mötesplats med många olika människor och mycket ”cooking”, att vi kan dela erfarenheter och skapa nya idéer. Och vi hoppas förstås kunna sprida våra idéer ut i landet, säger hon.

Thor Rutgersson hoppas att fler unga får upp ögonen för ABF och folkbildningens möjligheter för att utveckla sig själv och samhället tillsammans med andra exempelvis i studiecirklar, och han tror att forum:ung! kan bidra till att öka nyfikenheten och kunskapstörsten.
– Det är också roligt om forumet leder till nya nätverk och nya samarbeten mellan grupper och organisationer runt om i landet, säger han.
_________________________
forum:ung! 2007
Öppet för alla, men målgruppen är unga i åldrarna 15–30.

Plats och tid
29-30 september, 10:00-17:00 (kvällsaktiviteter fram till 21:30 på lördagen)
ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Forumet omfattar workshops, föreläsningar, seminarier, konserter, teaterföreställningar, debatter, dans, scenkonst, utställningar, diskussioner och öppna forum om allt från global solidaritet till queerteori. Läs hela programmet, klicka på länken nedan.


Kent Werne

2007-09-25

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 1 juli 2010.