Gå till innehåll

Unga i fokus

  • Torsdag, 12 april 2007

Idag finns alltför få forum där unga människor kan belysa de ämnen som är viktiga för dem. Det vill ABF ändra på. I år har en långsiktig satsning på ABFs ungdomsverksamhet startat. Runt om i landet tar nya, spännande projekt form och till hösten blir det premiär för det nationella ungdomsforumet Forum:Ung!. - Det ska bli jättekul att träffa människor från andra delar av landet och se vad de gör. Jag hoppas vi kan utbyta erfarenheter och kanske hitta nya samarbetspartners, säger Hanna Larsson som leder musikcirklar i ABF Stockholm.

Den 29-30 september är det premiär för Forum:Ung! i ABF-huset i Stockholm. Sveriges alla organisationer, föreningar och grupper som arbetar med, eller består av, unga är välkomna att delta i vad som förhoppningsvis blir en årlig tradition. Hanna Larsson ska hon hålla i en musikalworkshop.
- Vi vill visa att det inte är så svårt att sätta upp en föreställning. Ofta har man allt man behöver utan att veta om det, säger Hanna Larsson som tillsammans med sin kollega föreslog workshopen för Forum:Ung!.

På forumet är det nämligen deltagarna själva som ska sätta dagordningen. Önskemål om allt från animationsverkstäder och ljusdesignworkshops till föreläsningar av Rättvisemärkt har redan skickats in från deltagare runt om i landet. Målet med forumet är att ungdomar ska kunna skapa nätverk, knyta kontakter, spåna idéer, diskutera drömmar och utbyta erfarenheter med varandra.

Satsningen på unga syns även hos ABFs avdelningar runt om i landet. ABF Växjö öppnar inom kort ett helt nytt ungdomshus där en salig bladning av studiecirklar, kulturevenemang och andra verksamheter ska rymmas. ABF i Uppsala län har ett pågående samarbete med föreningen Ungdomens Hus.
- Här finns redan ungdomar som håller på med målning, teater, fotografering, sömnad och en massa annat, så nu planerar vi att göra om all vår verksamhet till studiecirkelform, säger Saman Saramarzi från Ungdomens Hus. Samarbetet med ABF har gjort att vi har kunnat utveckla vår verksamhet och blivit mer tillgängliga. Vi har till exempel börjat bjuda in politiker till politiska samtal. Och just nu utrustar vi en öppen replokal där särskilt tjejer och yngre band, som annars inte får lika stort utrymme, kommer att prioriteras.

I Sydvästra Götaland har ABF startat projektet ”Unga människor – en kraft i folkbildningsarbetet”. Genom att låta ungdomar utbilda andra ungdomar vill man motverka våld, grupptryck och diskriminering. Viktoria Svensson Tordenborn är en av tre tjejer som anställts av ABF för att utbilda gymnasieelever utifrån barnkonventionen kring ämnen som rasism, jämställdhet och diskriminering.
- Vi lär dem att ifrågasätta sina egna och andras åsikter. Det handlar inte om korvstoppning, utan vi arbetar interaktivt och använder oss mycket av värderingsövningar och diskussioner, säger Viktoria Svensson Tordenborn.

I höstas utbildade hon elva gymnasieungdomar som i sin tur fick besöka sin gamla högstadieskola för att föra kunskaperna vidare. Astera Hamasaeid är en av de gymnasister som deltar i projektet. När hon kom till sin gamla skola kände hon knappt igen sig.
- Det har blivit rätt kaotiskt, ingen respekt finns kvar i skolan. Vi gjorde värderingsövningar tillsammans med eleverna utifrån begreppet respekt och det visade sig att många förknippade ordet med rädsla. Men efter att vi diskuterat var det många som faktiskt tänkte om. Vi pratade också mycket om barnkonventionen eftersom många av eleverna hade känt sig kränkta av vuxna, bland annat av lärare. Då förklarade vi att det finns en utväg, att de faktiskt kan göra något åt saken, säger hon.

Under två dagars tid fick alla klasser på högstadieskolan besök av Astera Hamasaeid och de andra gymnasieeleverna. Viktoria Svensson Tordenborn och hennes kollegor fanns med som support, men inga vuxna deltog under övningarna för att eleverna skulle känna sig så avslappnade som möjligt. Lärarna fick istället en egen temadag.

Astera Hamasaeid tycker att projektet har fungerat över förväntan. Nu planeras ett läger för högstadieungdomarna och skolledningen vill diskutera ett fortsatt samarbete med ABF Sydvästra Götaland.
- Det finns ett stort intresse att förbättra miljön på skolan. Det känns som vi gör någonting viktigt, säger hon.

_____________________
ABF har verksamhet för unga på många platser runt om i landet. Kontakta ABF på din ort för att se vad som händer där du bor, klicka på länken nedan.

”Forum:Ung!”
Thor Rutgersson, ABF Göteborg, 0735-53 05 28
Surfa till www.forumung.se eller klicka på länken nedan.

Växjös nya ungdomshus
Suyi Prades, ABF Växjö, 0470-70 07 94

Ungdomshuset i Uppsala
Peder Thagesson, ABF i Uppsala län, 018- 18 47 14

”Unga människor – en kraft i folkbildningsarbetet”
Christina Bergman, ABF Sydvästra Götaland, 0303 165 25

Jenina Dahlberg

2007-04-12

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 1 juli 2010.