Gå till innehåll

Cirkeln som mindes sopor från barndomen

  • Måndag, 6 oktober 2008

Det fanns en tid när lumpsamlare och luffare var regelbundna besökare i svenska hem, när man tog tillvara trästumpar, snören och glasflaskor, när man samlade stanniolpapper längs vägarna och gjorde bollar av och sålde till skrothandlare. Denna tid mindes en grupp Halmstadspensionärer under en studiecirkel på temat sopor.

Pensionärerna som deltog i studiecirkeln ”Sopor vi minns” inom ramen för ABFs Klimatskola berättade vad det fanns för sopor under 20- till 50-talen.

- Vi var så fattiga så vi hade inga sopor, berättade 90-årige Gunnar Olsson som växte upp på landsbygden i Norrbotten på 1920-talet.

En annan av cirkeldeltagarna, Sylvia Wahlgren, mindes 40-talets Halmstad: ”Vi sparade allt som inte var trasigt, snören, papper, påsar och kartonger. Fina chokladkartonger använde jag till att samla bokmärken i. Smådockor fick bäddas åt i små kartongsängar.”

Studiecirkeln resulterade i kompendiet ”Min barndoms sopor” som är ett intressant historiskt dokument från en epok som få idag har en personlig relation till.

Dessutom gjorde cirkeln en utställning i anslutning till ett nyskrivet verk kallat ”Sopoperan” i Wallbergs gamla tegelbruk i Halmstad. I montern samsades minnen och statistik; väggmålningar om sopminnen bredvid diagram över flera decennier av sopor i Göteborg.

Under studiecirkeln ”Sopor vi minns” kom det förutom berättelser även fram riktiga sopor.

- Vi grävde i jorden för att hitta sopor från förr, säger Elisabeth Carlsson på ABF Halmstad, för då kastade man soporna i naturen.

Runtom i Sverige finns studiecirklar inom ABFs Klimatskola. De kanske vanligaste cirklarna är ”Klimatet är ditt” och ”Miljön är din”. Övriga cirklar på miljötema varierar från ort till ort. Hör med ABF där du bor vad som finns.

 

Kia Toivonen

2008-10-06

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 30 juni 2010.