Gå till innehåll

Påverka, nätverka och ha kul på ESF

  • Fredag, 22 augusti 2008

Massor med nya idéer, engagerade människor och vitala möten. European Social Forum, (ESF), i Malmö är som en blandning mellan Bokmässan i Göteborg, Hultsfredsfestivalen och ett politiskt stormöte. Ta chansen att påverka, nätverka och samverka tillsammans med 20 000 andra européer när ESF hålls i Sverige för första gången den 17 – 21 september.

ABF är en av huvudarrangörerna för forumet som beskrivs som Europas största samtal. Det är ett historiskt tillfälle att fördjupa kunskaperna i ämnen som den europeiska fattigdomen, makt och demokrati i EU, löner och avtal i ett öppet Europa och klimat- och miljöarbete över gränserna. Liksom att själv bli delaktig i arbetet för en rättvisare värld. Välj bland hundratals seminarier, workshops och debatter kring tio huvudteman.

Eller botanisera bland 400 kulturarrangemang: Forumet bjuder på 130 artister, filmfestival med 170 dokumentär- och spelfilmer i biosalonger och på utomhusbio, massor med teater, bland annat gatuteater, ett fyrtiotal utställningar samt caféer som serverar rättvisemärkt, när Möllevången i Malmö förvandlas till en myllrande tältplats. En av huvudattraktionerna är den stora paraden som går från Rosengård till tallriken i Pildammsparken den 20 september.
- Det finns något för alla, berättar Susanne Lund på ABF Malmö som sitter i styrelsen för arrangörsföreningen. Forumet är en upplevelse för livet.

- Man lär sig väldigt mycket nytt och träffar människor från hela Europa som arbetar för en socialt, ekologiskt och ekonomsikt hållbar värld. Dessutom har man väldigt kul, säger Kent Werne, ABFs projektledare för European Social Forum.

Forumet fungerar som en katalysator, menar Kent Werne. Franska förortsungdomar som kämpar mot diskriminering möter serbiska sömmerskor som strider för bättre arbetsvillkor och ryska demokratiaktivister som tagit upp kampen för ett öppnare samhälle.
- Genom att delta i forumet gör man sig själv till en del i den globala rättviskampen, säger han. Susanne Lund håller med.
- Det är våra, folkets, frågor som diskuteras och inte maktelitens. Att vara med på forumet ger kraft och vilja att fortsätta förändra världen, säger hon.

Alla är välkomna till ESF. Kulturaktiviteterna är gratis. Inträde till workshops och seminarier kostar 160 kronor per dag eller 400 kronor för alla dagar. Centrum för forumet är Möllevången med Folkets park, Sofielund och Rosengård.

ESF arrangerades första gången i Florens 2002 och har därefter hållits i Paris, London och Aten. Den sociala forumrörelsen växer över hela världen. Under parollen ”En annan värld är möjlig” samlas hundra tusentals människor till globala, kontinentala och lokala forum.
______________________
Seminarieprogrammet för European Social Forum i Malmö hittar du på forumets webbplats, klicka på länken nedan.

Klara Sjöström

2008-08-22

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 30 juni 2010.