Gå till innehåll

Toksticka en lyktstolpevärmare

  • Måndag, 8 september 2008

- Tror ni träden fryser? frågade barnen när träden utanför ABF Halmstads lokaler fick färgglada stickade kroppsstrumpor.

Sedan början av augusti har ABF Halmstad stickcafé i sina lokaler. Här tillverkas allt från traditionella tröjor till det senaste inom gatukonsten: kravallstickning också kallat tokstickning eller graffitistickning. Inför Kulturnatten i Halmstad 6 september stickade kvinnorna, för de flesta är kvinnor, värmare till lyktstolparna utanför Stadsbiblioteket.

Det var verksamhetsansvariga Elisabeth Carlsson och ombudsmannen för ABF Halmstad, Janette Skogshus, som tog initiativet till stickcafét och kravallstickningstemat.

- Kravallstickning är en snäll form av graffiti, berättar Janette Skogshus, och ger sedan en förklaring till varför de klädde in lyktstolpar under kulturnatten: - Vi ville kittla och utmana, problematisera konsten i det offentliga rummet, ställa frågan vad som är konst och hur vi ser på vår stad. Men mest gjorde vi det här för att det är så roligt.

Janette Skogshus ser flera djupare syften med kravallstickning. Det är en slags protest mot konsumtionssamhället genom att man kan repa upp det man stickat och återanvända garnet i nya stickningar. Att klä det offentliga rummet med just stickning ser hon som ett sätt att slå ett slag för den feministiska konsten och det kvinnliga konsthantverket.

- För det är ofta män som bestämmer vem och vad som ska avbildas. Kravallstickning är ett upprop för den fria konsten. Alla kan göra sin röst hörd.

Janette Skogshus stickar inte själv särskilt ofta. Hon säger att hon stickar för långsamt för att det ska vara roligt. Elisabeth Carlsson däremot har varit cirkelledare i textila hantverk i 30 år och har tokstickat på stickcafét nu under hösten.

- Jag hittade på ordet toksticka för man stickar som man vill, aviga och räta och hur som helst, säger hon. Det här är ett bra sätt att prova på stickning, för det behöver inte bli någonting. Däremot kan det frigöra tanken: Kan jag sticka en sådan här kanske jag kan sticka en halsduk också.

Stickningstrenden är stark för tillfället. - Unga tjejer träffas och stickar tillsammans men de stickar inte efter mönster utan hittar på själva, säger Elisabeth Carlsson. - Och aldrig tidigare har det funnits garner i så många roliga material, färger och blandningar. Garnerna kan vara släta, noppiga eller tofsiga.

Kravallstickningen som fenomen kommer från USA. Det var två mammor i 30-årsåldern som startade det hela hösten 2005. De stickade en värmare till ett dörrhandtag och gick ut en natt och satte fast det på dörren till en affär i Houston, Texas. Folk blev glada. Snart började det dyka upp mer och mer stickad konst: på bilantenner, på trafikskyltar, på lyktstolpar. De kallade sig Knitta och fick efterföljare i hela världen. Idag är Knitta en global rörelse. De ursprungliga Knitta har valt att förbli anonyma.

Houston Press konstaterar att Knitta är en blandning av två starka trender: hantverk och gatkonst, stickning med inslag av graffiti och hiphop. Knittas önskan är att göra gatkonsten varmare och mjukare.

Kravallstickning och mer traditionell stickning kan du lära dig på en studiecirkel hos ABF. Du är också välkommen till någon av de stickcaféer som finns. Klicka på länken nedanför för att hitta studiecirklar.

 

Kia Toivonen

2008-09-08

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 30 juni 2010.