Gå till innehåll

Lär dig argumentera mot SD

  • Tisdag, 23 juni 2009

ABF och Stiftelsen Expo följer upp det populära studiematerialet ”Sverigedemokraterna - ett parti som andra?” med ett nytt material som möter partiets argument. Starta en cirkel med hjälp av studieplanen ”Sverigedemokraterna har fel” och lär dig att utmana partiretoriken.

Högerextrema partier går framåt i nära hälften av EU:s medlemsländer och i Sverige får Sverigedemokraterna ett allt större stöd bland väljarna. För att motverka den trenden släpper ABF och Expo nu en gratis studieplan till argumentationsboken "Sverigedemokraterna har fel".
– Man måste kunna ta diskussionen var man än möter den, i skolan, i föreningen eller på arbetsplatsen. Man får inte vara tyst. Studieplanen handlar om att lära sig argumentera och visa sin egen ståndpunkt, säger Bo Ardström, verksamhetschef på ABF Norra Stor-Stockholm, som har skapat materialet i samarbete med Alexander Bengtsson från Stiftelsen Expo.

Tanken med studieplanen är att cirkeldeltagarna ska studera Sverigedemokraternas politik, skaffa sig faktakunskap om profilfrågor som kriminalitet, invandring och arbetslöshet, formulera egna motargument och diskutera dem i gruppen.
– Materialet är viktigt för alla medborgare som är oroade över att Sverigedemokraterna växer sig starkare. De har nu funnits länge som parti och har lyckats bygga upp en robust organisation. Risken är stor att vi snart har ett främlingsfientligt parti i riksdagen om vi inte mobiliserar oss och tar debatten, menar Bo Ardström.

Efter förra valet fanns det i princip ingen information om Sverigedemokraterna. År 2007 släppte därför ABF och Expo studiematerialet ”Sverigedemokraterna - ett parti som andra?”, ett material som blev populärt och har skapat cirklar över hela landet.
– Många kontaktade oss på ABF och ville veta vad Sverigedemokraterna står för, och vad det innebär att de helt plötsligt är delaktiga i kommunfullmäktige. Då bestämde vi oss för att göra studiematerialet. Det har gått jättebra och till dags datum sålt i 9000 exemplar, säger Bo Ardström.

_______________________________

Gå en studiecirkel
Vill du vara med i eller starta en studiecirkel med utgångspunkt i studiematerialet "Sverigedemokraterna har fel" kontakta ABF på din ort, klicka på länken nedan.

Ladda ner studieplanen
Studieplan till boken "Sverigedemokraterna har fel" hittar du på Expos webbplats, klicka på länken nedan.

Beställ boken
Boken, som är en argumentationsguide mot Sverigedemokraterna, gav stiftelsen Expo ut 2008. Den kostar 125 kronor och kan beställas genom ett mejl till: office@expo.se

Uppföljningsbok presenteras på Bok & Bibliotek 2009
Expo jobbar nu på en ny bok, ”Sverigedemokraterna har fel – igen”, där bland annat läsarnas och surfarns bästa svar på Sverigedemokraternas argument finns med. Boken lanseras på bokmässan 2009.

Daniel Söderberg

2009-06-23

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 23 juni 2010.