Gå till innehåll

Punkiga tonårsdrömmar i musikalen Tjenare Kungen

  • Tisdag, 12 maj 2009

Den 9 maj hade Botkyrkas scenskola Alby Fejm världspremiär för sin nya musikal på Riksteatern i Hallunda. Fejmarna har använt sig av Ulf Malmros hyllning till 80-talet, filmen Tjenare Kungen, och förflyttat den till ett nutida Stockholm.

Vinylskivorna är utbytta mot MP3-spelare och 80-tals låtarna mot modernare hits. Det är färgglatt och konstant full fart på scenen när ett femtiotal ungdomar från Alby FEJM med dans, sång och teater gör en underhållande ny version av filmen Tjenare Kungen.
– Med den här musikalen vill vi poängtera scenglädjen, att man inte ska ge upp sina drömmar. Det är Alby Fejms motto. Att du ska kunna öppna himlen och ta dig upp dit, säger Matilda Lindgren som spelar huvudrollen Abra.

Pjäsen handlar om tonåringen Abra som bor i en håla utanför Västerås. Bland rosa tuggummitjejer är hon ensam punkare. Hon drömmer om att sticka till Stockholm och starta ett band. På en konsert träffar hon stockholmaren Millan och smiter till huvudstaden där de startar punkbandet Tjenare Kungen.
– Abra är en spännande roll att spela eftersom hon är både lik och olik mig. Vi älskar båda att stå på scenen, men samtidigt är hon väldigt mesig och vågar inte stå upp mot Millan. Ibland vill jag ändra replikerna och säga emot Millan på riktigt, skrattar Matilda.

Malin Holmberg som är teaterledare berättar att de valde Tjenare Kungen för att det är en bra ungdomshistoria med starka tjejer i huvudrollerna. Hon tycker att de som aldrig har sett en amatörteater borde se Tjenare Kungen eftersom det skapas en annan energi.
– Det känns verkligen att de som står på scenen inte gör det för att tjäna pengar utan för att de älskar att framträda. Det smittar av sig på publiken och blir emotionellt. Detta är ungdomar som brinner för sin sak.

På fyra veckor har gruppen satt ihop musikalen. Första veckorna repeterar dans, sång och teater var för sig. Sedan slås grupperna ihop en vecka innan premiären för att finslipa de sista detaljerna. Ett arbetssätt som är både krävande och kul.
– Det har varit stressigt men vi har fått ihop det tack vare att alla är så duktiga. Vi är ju nästan femtio personer så det krävs disciplin och att alla tar sitt ansvar för att det ska fungera. Vi har haft jätteroligt och jag tror publiken märker det också, säger Matilda Lindgren.

Matilda har tillhört Alby Fejm i 7 år och tycker att scenskolan fungerar som ett andra hem för henne. Ledarna och kompisarna i gruppen är hennes familj och stöttar även utanför scenen. Att sjunga och spela teater inför publik har gjort henne till en självsäkrare person.
– När andra elever i min gymnasieklass står och skakar på redovisningarna så vet jag hur jag kan hålla mig lugn. Jag kanske är jättenervös och hela magen darrar, men kan kontrollera det tack vare Fejm.

Till hösten har scenskolan 25-årsjubileum och det ska firas med en stor show med alla fejmare som varit med genom åren. Showen kommer att bestå av ett potpurri med Fejm-höjdpunkter och det blir den första stora produktionen på nyrenoverade Tumbascenen. Håll ögonen öppna i november!


Tjenare Kungen visades på Riksteatern i Hallunda den 9, 15 och16 maj.
Biljettpris 80 kr. Kontaktuppgifter hittar du på www.albyfejm.se, (länk nedan).

_________________________________

Fakta Alby Fejm:
Alby Fejm erbjuder studiecirklar i teater, sång, dans, scenografi, smink, kostym, ljud och ljus. De tar emot 220 deltagare varje termin i åldrarna 14 - 20 år.
Det finns också cirklar i teater, sång och dans för dem som är lite yngre, Mini Fejm 10 - 13 år och Micro Fejm 7 - 9 år.
Det krävs inga förkunskaper eller inträdesprov för att vara med.

ABF Botkyrka/Salem startade scenskolan 1984 för att berika kulturlivet i Botkyrka och ge ungdomarna en kreativ och rolig fritidssysselsättning.
Verksamheten fungerar som en plantskola. Flera tidigare elever har fortsatt karriären på egen hand eller börjat engagera sig som Fejmledare.


Daniel Söderberg

2009-05-12

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 23 juni 2010.