Gå till innehåll

Vad vet du om epilepsi?

  • Torsdag, 22 januari 2009

Epilepsi är vanligt – det finns 60 000 epileptiker i Sverige, varav 10 000 barn. Trots det är sjukdomen ofta gömd i samhället. För att öka kunskapen och förståelsen satsar ABF på studiecirklar för drabbade, anhöriga och andra intresserade. Och tillsammans med läkemedelsföretaget ESAI bjöd ABF in till ett seminarium kring det nya studiematerialet ”Leva med epilepsi”, med bland andra skådespelaren Per Mattsson och bokens författare Ann-Marie Landtblom.

Fotbollsspelaren Klas Ingesson, skådespelaren Per Mattsson, en studiecirkel från Norrköping och anhöriga delade med sig av sina erfarenheter av att leva med epilepsi.

- Jag var mest orolig för hur minnet skulle ha påverkats efter mitt första stora anfall, sade Per Mattsson. I mitt arbete som skådespelare på Dramaten är det ofta stora textmassor att lära in utantill.

Klas Ingesson, som var med och vann VM-bronset i fotboll 1994 berättade om sin uppväxt med en pappa som hade epilepsi.

- Han skämdes för sin sjukdom, säger Klas. Det fanns ju förr en uppfattning om att man var knäpp i huvudet om man hade epilepsi.

Ann-Marie Landtblom, docent i neurologi, har skrivit boken "Leva med epilepsi", som är det fjärde studiecirkelmaterialet hon tagit fram tillsammans med ABF.

- Det är lätt att se att det finns ett behov av stöd för de som lever med en kronisk sjukdom, sade Ann-Marie. Det är viktigt att nå ut i samhället med deras berättelser så att det blir en större acceptans. Det finns också en säkerhetsaspekt; allmänheten bör ju veta vad man ska göra när någon får ett epileptiskt anfall.

Ann-Marie Landtblom berättade att en ”provcirkel” i Norrköping ligger till grund för boken. Cirkeldeltagarna var med på seminariet och talade om sina erfarenheter. Flera vittnade om att de känner sig ”körda” på arbetsmarknaden och att det finns en rädsla hos arbetsgivare att anställa någon med epilepsi.

- När jag berättar att jag kan drabbas av krampanfall i stressiga situationer känns det direkt att intresset svalnar hos arbetsgivaren, sade Stefan Nyberg, som fick epilepsi i 15-årsåldern.

För Per Mattsson började det med en vanlig förkylning som utvecklade sig till bihåleinflammation och sedan till den allvarliga sjukdomen hjärnabcess. Per låg på sjukhus i sex månader och ett år senare kom det första epilepsianfallet. Efter två långa och livsfarliga anfall har Per Mattsson lyckats hålla sjukdomen i schack med medicin. Kollegan Erland Josephson, som själv har Parkinsons sjukdom, har samtidigt inspirerat honom att vara öppen.

- Det finns inget att dölja, inget att skämmas för sade han. Kollegerna på Dramaten tycker att jag är modig som berättar.

Och det är just öppenheten som Klas Ingesson saknade när han växte upp. Förmodligen hade pappan mått mycket bättre om han accepterat sin sjukdom och berättat om den. Klas fick en chock första gången han såg pappan få ett anfall.

- Jag trodde att han skulle dö. Jag visste inte vad det handlade om och blev livrädd.

Nästan varannan svensk har en människa med epilepsi i sin närhet. Men åtta av tio vet inte vad de ska göra om någon drabbas av ett anfall.

Ann-Marie Landtblom gav alla osäkra några några tips på hur man bör agera: Lägg något mjukt under den som krampar, se till att personen ligger ”säkert”, ta tid på anfallet. Avvakta 3-5 minuter, går det längre tid – ring ambulans. Sitt bredvid och prata lugnt. Börjar personen kräkas är det framstupa sidoläge som gäller.

- Jag hoppas att fler människor med epilepsi vågar berätta om sin sjukdom, det är bara då omgivningens attityder kan förändras, avslutade Ann-Marie Landtblom.

-----------------------------------------------------------------------

Boken "Leva med epilepsi", som också är ett studiecirkelmaterial, är skriven av docent Ann-Marie Landtblom i samarbete med studieförbundet ABF, läkemedelsföretaget ESAI och Svenska Epilepsiförbundet. Den finns att köpa via Bilda förlag, klicka på länken nedan.

För mer information kontakta: Anne Stringberg, ABFs förbundsexpedition, mobil: 070-571 30 53.

Helene Oljons

2009-01-22

Läs också:

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 15 juni 2010.