Gå till innehåll

Laga vegetariskt med ABF

  • Torsdag, 3 februari 2011

Vill du ha inspiration i köket? Lära dig använda nya kryddor och testa recept som du aldrig har lagat tidigare? Gå en matlagningskurs hos ABF, en snabb väg till nya härliga smaker och dofter! – Kursen har gett oss inspiration till bättre matlagning. Vi har fått flera nya recept och idéer som hjälper på vägen, säger Göran Andersson som går en cirkel i vegetarisk matlagning.

Trots att det är efter lektionstid så sprider sig läskande kryddofter från hemkunskapssalen på Högalidsskolan i Stockholm. Skoleleverna syns inte till. Istället är köket fullt med vuxna som om vartannat hackar grönsaker, fräser i stekpannor och intresserat pratar om recept. På kvällens meny står vegetarisk janssons frestelse, senapssill gjord på aubergine, linsbaserad leverpastej och en rödkålssallad.

Veg_mat_3_180x115– Den vegetariska maten är en upplevelse för ögon, näsa och mun. Man kan skapa otroliga färger med grönsakerna vilket gör att maten faktiskt smakar bättre. Många tror att det är svårt att laga vegetarisk mat men det handlar bara om att våga prova, säger Lotta Henriksson som leder den vegetariska matlagningscirkeln.

Hitta vegetariska matlagningskurser här.

Kryddan är viktig

På cirkeln får deltagarna först lära sig grunderna i matlagning – hacka, skära, förbereda och läsa recept. Och vid varje träff lagar de oftast tre rätter: förrätt, varmrätt och dessert. Allt för att utveckla matlagningen.
– Deltagarna får se att det är kul att laga mat och att det inte är farligt att improvisera. Matlagning handlar mycket om rätt kryddning och det lär man sig bara genom att prova sig fram, säger Lotta Henriksson.

Testa nya ingredienser

Veg_mat_1_115x180Göran Andersson och hans fru är med i kvällens cirkel för att de gillar att prova nya saker. Och det är något som de har fått möjlighet till under cirkelns gång.
– Vi har testat nya recept och använt spännande ingredienser som vi aldrig provat tidigare. Vi gjorde bland annat en grönkålssoppa med kokosmjölk som blev jättegod. Cirkeln breddar perspektivet och gör att vi vågar köpa nya saker i affären, säger Göran.

Görans familj är inte vegetarianer men äter ändå mest vegetariskt och fisk hemma.
– Det är tradition att äta kött men vegetarisk mat blir allt vanligare. Många tror att det måste vara kött och potatis, men det funkar utmärkt med potatis och goda grönsaker. Jag mår bra och är sällan sjuk.

Veg_mat_2_180x115Varför borde folk prova gå en vegetarisk matlagningscirkel?
– För att få inspiration. En chans att testa nya maträtter och få en förståelse att det går jättebra att laga god, vacker och nyttig mat utan kött.

Text och bild: Daniel Söderberg

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 oktober 2015.