Gå till innehåll

Bli konstnär med ABF

  • Måndag, 7 mars 2011

Drömmer du om att bli konstnär? Eller är du nybörjare och vill lära dig måla? Börja måla med oss på ABF! Vi har konstcirklar över hela landet som passar alla.

Vårsolen strålar in på det rustika trägolvet i den ljusa ateljén i Gamla Stan i Stockholm. Mitt på golvet står en pall med en knallröd paprika på. Några av cirkeldeltagarna stirrar koncentrerat på grönsaken innan de varsamt gör ett nytt penseldrag på tavelduken.
– Vi börjar med att måla en paprika. På det sättet lär man sig den grundläggande tekniken. Alltså hur man ritar motivet, får fram passande färger och rätt proportioner. För en del går det snabbt och för andra tar det en hel termin, säger konstnären Luiz Deza som leder en målarcirkel hos ABF.

Sök konstkurser här.

När paprikatavlan är klar börjar deltagarna måla efter egna idéer. Oftast handlar det om porträtt, landskap eller stilleben. Luiz arbetar individuellt med varje deltagare och alla följer sitt eget tempo.
– Alla kan lära sig måla tavlor! Men man måste ha intresse och tålamod för att lyckas, förklarar Luiz. Tyvärr är det många som är rädda för att börja måla. En rädsla för att det ska bli fult som verkar sitta kvar från ungdomen.

Konst_5_115x180Luiz springer runt bland de nio deltagarna och diskuterar vartenda penseldrag som de gör. Ibland lånar han penseln för att visa hur tavlorna kan bli bättre.
– Deltagarna behöver inte fråga efter min hjälp. Jag går hela tiden runt för att visa snabba lösningar och för att pumpa upp självförtroendet och intresset.

En av deltagarna heter Sara Pihlgren och det är andra terminen som hon målar med Luiz. Cirkeln började hon för att få kontrast till sitt dagliga kontorsarbete.
– Jag ville göra något kreativt. Jag tyckte om att rita när jag var liten men blev självkritisk med åren, säger Sara. Jag har redan lärt mig massor och det har gått förvånansvärt fort.

Konst_4_115x180Som många andra som går kurser i hantverk så tycker Sara också att det är avslappnande att jobba med händerna.
– Att sitta och måla är den bästa stresshanteringen. Man befinner sig i nuet och tänker inte på någonting annat, berättar hon nöjt.

Har du lärt dig något som du inte trodde du skulle lära dig?
– En ny värld har öppnats upp där jag ser, förstår och uppskattar konst på ett helt annat sätt. Tidigare trodde jag att konstvärlden var uteslutande och konstig, men när man lär sig bildspråket förstår man att det inte är så. Nu kan jag se en tavla av Picasso och tänka – den här är ju helt otrolig!

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 oktober 2015.