Gå till innehåll

Bli lugn i stressen med yoga

  • Torsdag, 27 januari 2011

Vill du bli både smidigare och starkare? Och på köpet mindre stressad? Prova att träna yoga. ABF har klasser för alla – ung och äldre, nybörjare och veteran.

Lugnet sprider sig över ABF-huset i Stockholm. På våningen högst upp i den stora betongbyggnaden ber Ole Schmidt sina yogaelever att lägga sig ner och fylla lungorna med några djupa andetag. Efter några minuters vila studsar alla upp på sina mattor och sträcker armarna mot himlen.
– Jag brukar gå hit nyvaken och lite stressad. När jag går härifrån är jag helt lugn, både kroppsligt och mentalt. Ute på Sveavägen skyndar alla bilarna förbi men jag märker inte ens av dem, säger Ingrid Eklöf som är 82 år och har yogat med ABF i flera år.

Hitta yogakurser här.

Fokus på andningen

För den som aldrig provat yoga kan det se ut som en långsam form av gymnastik. Men till skillnad från gymnastik så fokuserar yoga på andningen, och träningen är helt fri från prestationskrav. Med olika rörelser och positioner ökar du smidigheten i kroppen. Och med rätt andning till rörelserna blir du lugn och minskar den stress som kan pågå i kropp och sinne.
– Att utöva yoga har en tydlig verkan på kropp, livskänsla, humör och välbefinnande, säger cirkelledaren Ole Schmidt som har varit yogalärare sedan 1975.

Yoga passar allaYoga_1_115x180

En viktig uppgift för Ole som instruktör är att stödja sina kursdeltagare att anpassa yogautövandet efter den egna förmågan. Därför har Oles elever varit allt från friska ungdomar till handikappade 90-åringar.
– Jag har äldre elever med högt blodtryck, polioskador och ryggbesvär. Men även yngre personer som har varit utbrända. Många av dem har mått bättre efter yogan, säger Ole Schmidt.

Dagens höjdpunkt

En av dagens deltagare är Hans Berglund. Han är pensionär och har gått på yoga hos ABF i flera år. För honom är yogacirkeln viktig både för kroppen och för det sociala livet.

Yoga_3_115x180– Det är en höjdpunkt på dagen. En möjlighet att träffa nya människor och ett bra sätt att få en stunds avkoppling och bearbeta mina yrkesskador i rygg och axlar.

Vad säger du till folk som tror att yoga är flummigt?
– Här är det inget snack om mantran eller annat flum. Det här är seriöst. Ett perfekt sätt att röra på sig och få bort tankarna från problem. Jag rekommenderar yoga till alla.

Text och bild: Daniel Söderberg

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 oktober 2015.