Gå till innehåll

Keramik - som balsam för själen

  • Måndag, 21 februari 2011

Vill du lära dig göra snygga skålar, koppar och vaser i keramik? Och samtidigt testa ett hantverk som är totalt avkopplande för både kropp och själ? Anmäl dig genast till någon av ABF:s många keramikcirklar.

– När cirkeln är slut för terminen längtar man direkt efter att nästa omgång ska börja. Vi är helt fast i keramik, skrattar kompisarna Pia Wallbom och Mariana Thorén som har gått i en keramikcirkel hos ABF sedan 2008.

Det är en typisk januarikväll i Stockholm ¬– mörkt, blåsigt och några minusgrader. I en mysig källarlokal i söderförorten Aspudden märker man inte av det råa vintervädret överhuvudtaget. Där blandas skratt och småprat med ett svagt surrande ljud från några drejskivor. Bakom dem sitter några deltagare och koncentrerat formar sina blöta lerklumpar till keramikskålar. Det ligger ett lugn över hela stället.

Sök keramikkurser här.

Keramik_4_115x180– Många som går en keramikcirkel har ett krävande jobb på dagarna. Att syssla med hantverk på kvällen blir som ett andningshål, en möjlighet att släppa tankarna helt. Att jobba med lera är som en form av meditation, säger cirkelledaren Mirja Wallin Svanström som har lett cirkeln i två år.

Keramikcirkeln passar vem som helst, både nybörjare och veteran. Första träffarna får deltagarna lära sig de fyra basmomenten – tumning, kavling, ringling och drejning. När alla kan dessa så utgår cirkeln från deltagarnas egen vilja.
– Vissa har redan första gången med sig skisser på det de vill göra. Och en del har ingen aning. Kunskapsspannet mellan deltagarna skapar dynamik och alla hjälper och inspirerar varandra. Det är alltid bra stämning och den sociala gemenskapen är en viktig del, säger Mirja Wallin Svanström

Keramik_3_180x115Mirjas intresse för keramik startade för 16 år sedan när hon anmälde sig till en ABF-cirkel i Norrköping. För några år sedan gick flyttlasset till Stockholm och här fortsatte hon utveckla hantverket tills hon för två år sedan fick erbjudandet att börja leda en egen cirkel.
– För mig är hantverk ett sätt att leva och det gör mig till en harmonisk person. Jag tror att människor behöver skapa något med händerna, det ligger i naturen. Skapandet ger mig tusen nya idéer och det gör mig pigg när jag egentligen borde vara trött.

Pia Wallbom och Mariana Thorén sitter kvar vid sina drejskivor och har på bara någon timme lyckats skapa grunden till flera skålar. Nu ska leran torka till nästa gång innan de kan bli helt klara för användning.
– Skåpen hemma är överfulla med hantverk. Trots att vi skänker bort till vänner och grannar. Vi har inte fått ett erkänt namn ännu, så det är lite svårt att sälja dem dyrt, skrattar de. Men i framtiden kanske! Det är alltid roligt att leka med tanken i alla fall.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 oktober 2015.