Gå till innehåll

Integrationsprojekt med lyckad IT-effekt

  • Tisdag, 6 december 2011

De visste knappt något om Internet. Nu kan de flesta logga in på både Facebook och nyhetssidor på persiska. Tack vare en studiecirkel i data har nu kvinnorna från Iran tillgång till hela världen i sitt hem.

Cirkelledaren Mojgan Kashis datacirklar är populära. Just nu får åtta äldre kvinnor från Iran chansen att lära sig data från grunden. Och det går fort fram. Från att hur de sätter på datorn, hur musen och tangentbordet fungerar till hur de använder Internet.

- Kvinnorna här på kursen är väldigt intresserade av data och jag har som mål att de ska kunna lära sig hur Internet fungerar, hur de söker viktig information om Sverige, hur de använder Word, lyssnar på musik, tittar på film och betalar sina räkningar, säger Mojgan Kashi.

Databild-toppbild1
Studiecirklarna är en del i det ”Kvinnoprojekt” som ABF i Uppsala län sedan år 2000 driver tillsammans med Uppsala kommun. Grundtanken med projektet är att bryta isoleringen och öka integrationen för kvinnor med invandrarbakgrund. Studiecirklarna har blivit ett naturligt sätt för dem att mötas och genom åren har de haft flera spännande cirklar som textilslöjd, folklig dans, språk, friskvård, religionskunskap, matlagning och sen ett par åt tillbaka de populära cirklarna i data.

- Vi har 165 kvinnor från hela världen som deltar i projektet. Flera av dem har gått datacirkeln och blivit inspirerade. Och nu har många av dem köpt en egen dator, säger Masoumeh Samady, projektledare för ”Kvinnoprojektet”.

Det är en varm stämning mellan kvinnorna. Det märks tydligt att cirkeln även är ett sätt för dem att få träffa andra invandrarkvinnor och bygga upp ett nätverk. De är hjälpsamma mot varandra och delar gärna med sig av sin kunskap till varandra. I ABFs lokaler i Stenhagen, strax utanför Uppsala, finns en datasal där de även kan träffas utanför cirkeltid och öva.

- För mig är det viktigt att kunna ta reda på vad som händer i mitt land.  Jag kunde ingenting om data förut men nu har jag lärt mig jättemycket. Nu kan jag både läsa persiska nyheter på nätet och titta på persisk TV på min dator. Jag har också skaffat Facebook för att hålla kontakten med mina släktingar, säger Setareh Hassanzadeh, som ursprungligen kommer från Iran.

Nu när jag kan data och Internet
har jag världen i min hand

Setareh Hassanzadeh som har bott i Sverige i 26 år är entusiastisk och vill lära sig ännu mer.

-  Den här studiecirkeln är jättebra. Även fast vi är gamla gäller det att hålla sig ung i sinnet. Nu när jag kan data och Internet har jag världen i min hand, säger Setareh Hassanzadeh glatt och fortsätter sedan koncentrerat att blicka in i skärmen. 

Text och foto: Frida Lenholm

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 oktober 2015.