Gå till innehåll

Raised Fist erövrar världen med hjälp av ABF

  • Torsdag, 28 april 2011

Luleåbandet Raised Fist startade sin karriär i ABF:s replokaler i början av 90-talet. Nu turnerar de över hela världen och har släppt ett flertal skivor. Och de är tacksamma för ABF:s hjälp.

För 19 år sedan började hardcorebandet Raised Fist repa i ABF:s musiklokaler i Luleå. Nu turnerar de världen runt, har spelat inför 30000 personer i Tyskland och räknas som ett av Sveriges absolut bästa liveband. Och de repar fortfarande i ABF:s lokaler.

– ABF har betytt allting för oss. Jag skulle till och med kunna gå så långt att säga att de är en av grundstenarna till Norrbottens musikscen. De flesta band och personer från länet som i dag är inflytelserika inom den alternativa musiken har startat i ABF:s lokaler, säger Alexander Hagman som är sångare och en av låtskrivarna i Raised Fist.

 ABF var samlingspunkten

I början av 1990-talet var det ABF-drivna Musikhuset samlingspunkten för alla musikintresserad i Luleå. Förutom att huset inhyste replokaler så fanns det också en scen för banden att uppträda på och en studio där de kunde spela in sin musik.

– Vi hade inga pengar att köpa utrustning för men i Musikhuset fanns instrument, förstärkare och lokal. Det gjorde att vi kunde repa varje dag. Vi spelade in vår första demokassett i studion och fick vårt första skivkontrakt tack vare en spelning vi gjorde i huset, berättar Alexander Hagman. 

Lång karriär

Efter att den första skivan släpptes på det svenska skivbolaget Burning Heart har Raised Fists karriär successivt växt sig allt större. Men det har tagit tid att komma dit de är i dag och det är inte många band som håller ut i 19 år.
– Alla i Raised Fist har starka personligheter och vi har alltid vetat vad vi ville med bandet. Det är några av anledningarna till att det har pågått så här länge och gått så här bra. Raised-Fist-1_180x115

De flesta rockband från mindre städer som vill göra karriär brukar förr eller senare flytta till någon av Sveriges storstäder. Raised Fist har däremot aldrig funderat på att lämna hemstaden för en större stad söderut.

– Vår arena har alltid varit längre söderut än Sverige. Här finns ändå inga pengar att tjäna. Vi trivs bra i Luleå och det tar bara en dryg timme att flyga till Arlanda, säger Alexander. 

Döende musikscen

I den norrbottniska dagstidningen Kuriren diskuterades det nyligen om den lokala musikscenens utdöende. Enligt vissa musiker i Luleå finns det inte längre någon scen att uppträda på, vilket har lett till att akterna bara blir färre och färre. Något som Alexander inte riktigt håller med om.  

– Det finns förmodligen lika många band nu som det gjorde när vi började spela, men nu finns det inte ett ABF på samma sätt som det gjorde då. Det som saknas är cirkeln. Alltså tillgången till en mötesplats där det finns replokal, inspelningsstudio och en scen att uppträda på. Förmodligen är det som mycket annat en ekonomisk fråga. 

Vad tror du att ABF kan göra för att förändra den negativa trenden?

Raised-Fist-3_115x180– Hitta större lokaler och försöka återskapa cirkeln som fanns tidigare. Samla alla lokala band, erbjud dem en scen att stå på och jobba hårt för att nå ut till ungdomarna så att de kan se hur enkelt det är att starta ett band, säger Alexander. ABF borde också samarbeta med andra organisationer och föreningar som arbetar med musik. Tillsammans blir man starkare. 

Alexander Hagmans fem tips till ungdomar som vill starta ett band?

  • Kontakta ett studieförbund som ABF, hyr en replokal och starta bandet helt enkelt. Hos ABF får du säkert låna utrustning om du inte har råd att köpa. Musik ska inte vara en rikemanshobby.
  • Spela den musik som du tycker är bra. Bry dig inte om trender eller vad andra tycker.
  • Repa mycket och kom ihåg att det ska vara kul.
  • Tro på dig själv. Gör man det kan man inte misslyckas.
  • Det kan låta som en klyscha, men ge aldrig upp. Förr eller senare når man dit man vill. Men det kan vara en lång väg och ta väldigt lång tid.

Text och Bild: Daniel Söderberg och Richard Kårström.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 oktober 2015.