Gå till innehåll

Underlätta din vardag med Internet

  • Fredag, 23 september 2011

Vill du lära dig hitta de billigaste flygbiljetterna? Eller kanske bara läsa tidningen eller se på ditt favoritprogram på datorn? ABF Östergötland erbjuder avgiftsfria studiecirklar i Internet.

Det är inte självklart att alla kan Internet. Därför storsatsar ABF Östergötland nu på att så många som möjligt ska få lära sig grunderna i Internet, helt gratis. 

 - Vi vill minska den digitala klyftan och underlätta livet för våra cirkeldeltagare.  Lära dem läsa tidningar på nätet, hur de betalar räkningar, använder e-post och e-legitimation eller hur de laddar ner busstidtabellen, säger Mikael Sanfridson, verksamhetsledare på ABF Östergötland.

Projektet har pågått sedan januari i år och har haft stor framgång. Cirka 1000 deltagare har gått studiecirkeln ”Internet i vardagen” och efterfrågan är fortfarande stor. Nu har även Göteborg och Norrbotten blivit intresserade av att starta gratiscirklar i Internet. I Sörmland pågår ett liknande projekt redan.

Några av cirklarna hålls i ABFs vackra, faluröda 1700-tals hus mitt i centrala Norrköping. Men de skulle lika gärna kunna hållas i någons vardagsrum eller källare tack vare att ABF Östergötland investerat i bärbara datorer.

- Det ska vara lätt för deltagarna att gå studiecirkeln. Vi åker gärna ut till de olika orterna i länet och tar med oss datorer  och den utrustning som behövs, säger Mikael Leonardsson, även han verksamhetsledare på ABF Östergötland.

En egen dator behövs därför inte för att gå cirkeln. Men de flesta som gått den har fått mersmak och köpt en.

- Jag hade en dator hemma som stod nedpackad i en kartong. Men nu är den framme och jag kollar upp saker på Internet varje dag. Jag har lärt mig hur e-post fungerar och hur jag kan ta emot mina barnbarns bilder på sina ödlor, skrattar Lisbeth Johansson, en av cirkeldeltagarna.

Data
För Lisbeth är det tredje cirkeltillfället av fyra och hon har just önskat att hon vill lära sig boka flygbiljetter på Internet.

- Jag vill resa billigt till Hong Kong, säger Lisbeth.

Cirkelledaren Jenny Andersson instruerar pedagogiskt och entusiastiskt hur Lisbeth kan söka på Google för att hitta webbsidor till olika flygbolag. Skillnaden i pris är enorm beroende på vilken dag man vill resa.

För cirkeldeltagarna är det en hel ny värld som öppnas när de lär sig hur Internet fungerar. Tänk att en flygbiljett faktiskt kan bli flera tusenlappar billigare, bara några klick bort.

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 oktober 2015.

Blogga, Twittra, Facebooka!

Datamus-fram

Häng med i kommunikations- revolutionen du också! Kolla in våra kurser och cirklar i IT och sociala medier. 

Hitta studiecirkel

Internet i vardagen

Bild-på-verksamhetssamordnarna-ABF-Östergötland

- Vi tycker att alla ska få chansen att lära sig hantera olika "vardagsbekymmer" på Internet, säger Mikael Sanfridson och Mikael Leonardsson, båda verksamhetsledare på ABF Östergötland.

För mer information om projektet "Internet i vardagen" kontakta ABF Östergötland:
Tel: 013 - 24 25 00