Gå till innehåll

Vandra i Strindbergs fotspår

  • Torsdag, 9 juni 2011

Är du sugen på att göra en historisk vandring i Hässleholm? Eller vandra i August Strindbergs fotspår i Stockholm? Eller varför inte se arkitekten Hans Hedlunds fantastiska fasader i Göteborg? ABF har stadsvandringar runt hela Sverige. Följ med oss!

Vi går längs Mariabergets kuperade kullerstensgator på Södermalm i Stockholm. Gator där August Strindberg i början av 1900-talet åkte automobil med sina vänner för att låta det studsande ojämna underlaget lindra de smärtor han hade. Sådana intressanta små anekdoter strör Anita Persson runt sig när hon under två timmar guidar oss i Strindbergs berättelser.

– I varje gathörn i Stockholm träffar man på honom. I böckerna kommenterar och beskriver han så många platser i staden. Att vandra med hjälp av böckerna blir en fysisk upplevelse, trots att vissa hus inte står kvar så kan du med fantasin se hur det såg ut för hundra år sedan, berättar Anita Persson, som har stadsvandrat med Strindberg i 31 år. 

Stadsvandring-3-115x180Se staden med nya ögon

Under vandringens gång stannar vi med jämna mellanrum upp och tittar oss omkring bland de moderniserade sekelskiftskvarteren. Anita plockar upp sin bok och läser stycken ur olika Strindberg böcker som anknyter till just de kvarter vi stannat i. Med hjälp av historierna och Anitas egna berättelser framträder staden på ett nytt sätt.

– När du lär dig mer om stadens historia så upplever du den med helt nya ögon. De flesta rusar bara runt i vardagen utan att titta sig omkring. Ett torg som du springer förbi varje dag kan för hundra år sedan ha varit en plats där folk halshöggs. Staden är som en bok, fylld med otroliga historier. 

57 år i Strindbergs fotspår

Anitas intresse för August Strindberg startade för 57 år sedan när hon i grundskolan inte fick läsa en bok av honom – det var bara Selma Lagerlöf som gällde. Anita läste boken ändå och en litterär avgrund öppnade sig.  Med en gång satte hon igång att läsa Strindbergs alla 55 band.

Stadsvandring-6-115x180– Överklassen har alltid haft tillgång till litteratur. För mig är det angeläget att alla kan ta del av och få en förståelse om att litteratur inte behöver vara svårt. Det är en viktig del av demokratin och en av anledningarna till att jag leder vandringarna. 

Har du några tips på hur jag på egen hand kan upptäcka mer av min stad?

Stanna upp i vardagen och titta dig omkring, det finns så mycket som du inte har sett. Prova sätta dig bredvid okända personer på parkbänkar, de flesta har historier att berätta som du säkert inte kände till. Eller gör något så enkelt som att anmäla dig till en stadsvandring!

Text och bild: Daniel Söderberg

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 oktober 2015.