Gå till innehåll

Vilken studiecirkel önskar du av ABF?

  • Måndag, 19 december 2011

Under fyra dagar i november pågick världens största datorfest i Jönköping, DreamHack. ABF var på plats för att prata med ungdomar om dataspel och vilken cirkel de önskar sig av oss 2012.

Bland 21000 dataspelande ungdomar hittar vi Johan Svensson, 14 år från Jönköping, som just sjunkit ner i en soffa för en välbehövlig paus från spelandet.

- Jag blir glad av att spela. Det är en skön känsla. Man kommer bort från allt annat och får bestämma hur det ska gå till i spelet. Jag gillar också att kolla på Heroes of Newearth, HoN, turneringarna. De är spännande, säger Johan Svensson.

Johan tillhör den stora gruppen på 80% av alla ungdomar som idag spelar någon form av dataspel.

Johan-Svensson-1
- Jag tror e-sport kommer att bli större. Många vuxna tycker nog inte att det är så hälsosamt och bra när ungdomar spelar om det påverkar skolan, säger Johan Svensson.

Om du fick önska en cirkel av ABF vad skulle det då vara?

- Jag skulle vilja lära mig hur ett spel är uppbyggt och hur man skapar egna spel, säger Johan Svensson.

Fredrika-och-Felicia
Några andra spelentusiaster som tagit sig från Sävsjö på småländska höglandet till DreamHack är Fredrika Eriksson och Felicia Wennersjö, båda 16 år.

- Vi har massor av kompisar från hela världen som kommer hit för att spela och titta på turneringarna, säger Fredrika Eriksson, som själv spelar ett av de mest dominerande spelen inom e-sport, CS, Counter-Strike.

Förutom CS spelar även tjejerna Guitar Hero, fotbollspelet FIFA och hockeyspelet, NHL.

- CS är det som är roligast och svårast. Det tar lång tid att spela. Ibland sitter vi 6-7 timmar och bara spelar. Man glömmer bort att titta på klockan och helt plötsligt måste man stänga ner locket för att äta eller sova, säger Fredrika Eriksson.

Vilken cirkel önskar du dig av ABF?

- En studiecirkel i FIFA, för det har jag alltid velat bli bättre på. Men också en cirkel när det kommer nya CS spel, för de vill man lära sig direkt när de kommer ut, säger Fredrika Eriksson.

Jesper-Hertz-topp
Vid ett av bilspelen träffar vi Jesper Hertz, som sedan 2008 hållit på med e-sport.

Vilken cirkel önskar du dig av ABF?

- Jag skulle vilja gå en cirkel i hur man kommenterar matcher på ett bra sätt inför en större publik, säger Jesper Hertz samtidigt som han fortsätter att följa racerbilens väg på den slingriga vägen. 

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 oktober 2015.

ABF och Svenska E-sportföreningen anordnar studiecirklar tillsammans

E-sport-1
Läs mer