Gå till innehåll

Släpp blygheten - Lär dig teckenspråk

  • Onsdag, 26 oktober 2011

Drömmer du om att lära dig ett nytt språk? Varför inte testa teckenspråk? ABF har studiecirklar i hela landet.

- Vi använder tecken varje dag utan att vi tänker på det. Så varför inte lära sig teckenspråk? Alla kan lära sig det, säger Lisbeth Askervall, cirkelledare för kursen ”Teckenspråk för nybörjare”.

I Sverige finns det över en miljon hörselskadade och cirka 13 000 döva.

- Döva blir väldigt glada när man kan teckenspråk. Och ju fler som lär sig och sprider teckenspråket desto större blir de dövas värld, säger Lisbeth Askervall som själv lärt sig teckna då dotterns svärföräldrar är döva.

- Men det är inte bara människor som känner en döv som vill lära sig teckenspråk utan även andra som är nyfikna på språket på samma sätt som någon som vill lära sig exempelvis kinesiska, säger Lisbeth Askervall.

teckenspråk2
På kursen ”Teckenspråk för nybörjare” i ABF:s lokaler i Handen, söder om Stockholm, råder en uppsluppen och familjär stämning. Det är fjärde träffen av tio och deltagarna har vågat släppa på blygheten och gestikulerar nu säkert och glatt med hela kroppen.

-  Att tala teckenspråk kräver att man är lite av en teaterapa. Man måste våga prata med hela kroppen och visa när man är arg eller ledsen, säger Lisbeth Askervall.

En som vågat släppa sin blyghet är Malin Hollén som går på kursen tillsammans med sin mamma som hör dåligt.

- Det är verkligen jättekul att gå kursen. Och att min mamma är hörselskadad ser jag inte som ett handikapp utan som en tillgång till att jag får lära mig ett nytt språk, säger Malin Hollén.   

Numera underlättar videosamtal och Skype för döva att prata med varandra. Men även sociala medier har bidragit till en bättre kommunikation.

Teckenspråk bidrar till mångfald i samhället

Patrik Nordell, kommunikatör på mötesplatsen WeSign, framhåller också det positiva med sociala medier.

- De har betytt oerhört mycket eftersom teckenspråkiga inte lever på en och samma plats som andra språkliga minoriteter ofta gör - och oftast inte är släkt med varandra. På det sättet kan vi utbyta information och kunskap snabbare och smidigare med medborgare, folkbildare och folk på kulturinstitutioner. Jag själv brukar till exempel ta kontakt direkt med icke-teckenspråkiga politiker eller andra beslutsfattare via sociala medier.

Behöver flera hörande lära sig teckenspråk?

- Det finns många fördelar. Först och främst är teckenspråk ett fascinerat och kul språk, genom att kommunicera visuellt och spatialt. Det skulle berika hörandes livskvalitet och bidra till mångfalden i samhället, säger Patrik Nordell.

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 oktober 2015.

Lär dig teckenspråk

teckenspråk-alfabetet

Att kommunicera visuellt är både fascinerande och roligt.

abfwesign.se

wesign

WeSign är en medborgarrörelse och ett mötesforum, öppet för alla som vill bolla tankar och idéer för att främja kultur på svenskt teckenspråk. Läs mer