Gå till innehåll

Återvinn och skapa

  • Måndag, 3 september 2012

Ett par fjädrar blir till örhängen. En konservburk förvandlas till ett modernt armband och av de gamla knapparna kan du göra snygga halsband. – Recycling ligger verkligen rätt i tiden, säger cirkelledaren Marianne Levin.

Marianne Levin, cirkelledare för kurser inom recycling på ABF i Nynäshamn, är onekligen rätt kvinna på rätt plats.
- Jag tycker det är förskräckligt att vi måste slänga så mycket, säger hon, samtidigt som hon visar upp sitt vardagsrum som kryllar av finurligt återanvända prylar.

Den gamla boken har förvandlats till ett cd-ställ, ett par klackskor har fått ny skepnad med notpapper och av en gammal konservburk och en bit tyg har Marianne skapat ett modernt armband. I taket hänger en gren trollhassel där en mängd prydligt vikta fåglar av återvunnet papper stillsamt vajar i trådar från grenen.

ABFrecycling048topp
- Barnböcker har det bästa pappret. Det är tåligt och bra. Även gamla kartböcker har fint papper, berättar Marianne.

Tillsammans med ABF erbjuder hon både studiecirklar inom den japanska vikningskonsten origami och studiecirklar inom ”handarbete och recycling”. I kursen ”lär sig deltagarna vika tjusiga fåglar, blommor och askar av återvunnet papper från bland annat kartböcker, notböcker och serietidningar.

- Eftersom det är återvunnet material så har man inga krav på sig att lyckas, eftersom det är gratis. Det man behöver är tid och tålamod.

På den nystartade kursen ”Handarbete och recycling” får deltagarna lära sig hur de kan göra fina smycken av återvunnet material. Marianne visar upp några exempel som ringen av papper, broschen gjord av knallgula tygbitar, det slitna nitbältet som blev ett armband och de färgglada halsbanden gjorda av olika knappar.

ABFrecycling001topp
- Cirkeldeltagarna får gärna komma med förslag på vad de vill lära sig och vad de tycker är roligt, säger Marianne.

Marianne Levins intresse för origami väcktes för ett flertal år sedan då hon köpte en bok om den japanska papperskonsten, bara för att boken var så fin. Hon minns hur hon i början kunde sitta en halv dag med ett vitt A4 för att få till just den där stjärnan, men så slutade det ändå med att hon kastade den i papperskorgen. Efter flera tusen vikningar visar hon nu stolt upp allehanda kreationer som blombuketterna i färgglada lönnlöv och de utsökta rosorna vikta av överblivna kaffefilter.

-  Jag gör vad jag kan. Det är väldigt roligt. Nu gäller det bara att hitta ställen att göra av alla sakerna, skrattar Marianne, och kryssar fram mellan sina återanvända konstverk.

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 september 2012.

Starta en studiecirkel

ABFrecycling074puff

Samla ihop några stycken och starta en studiecirkel i recycling tillsammans. Läs mer 

Återvunnet papper

ABFrecycling077puff

I studiecirkeln lär sig deltagarna vika vackra fåglar, blommor och askar av återvunnet papper från bland annat kartböcker, notböcker och serietidningar.

ABF har ett stort utbud av studiecirklar. Kontakta ABF där du bor och ta reda på vad som händer i höst ABF där du bor

Smycken gjorda av återvunnet material

ABFrecycling005puff

- Deltagarna får gärna komma med förslag på vad de vill lära sig och vad de tycker är roligt, säger cirkelledaren Marianne Levin.