Gå till innehåll

Barn bär sina föräldrars fattigdom och utanförskap

  • Tisdag, 12 juni 2012

- Barnfattigdom är en spegling av vuxna som kämpar för att få livet och vardagen att gå ihop, säger Unga Örnars förbundsordförande Fredrik Lundh Sammeli.

FÖRELÄSNING Barnfattigdom 13/6 kl: 14.00 – 15.30
Medverkan: Fredrik Lundh Sammeli, förbundsordförande Unga Örnar. ABF-huset, Sveavägen 41 Stockholm.
Många barn i Sverige har det tufft. Nästan en kvarts miljon barn i vårt land lever upp under fattiga förhållanden.

-   Vi kan se att allt fler barn mår dåligt. Samhälle är hårdare idag jämfört med när jag själv växte upp. Vi har en hög arbetslöshet. Om du blir sjuk är det lätt att bli utförsäkrad. Det är många föräldrar som kämpar för att få ersättning, säger Fredrik Lundh Sammeli.

Fler barn upplever att de är otillräckliga utifrån den press som samhället sätter på barnen. De ska åstadkomma mer, de ska vara perfekta, se bra ut och ha nya, dyra kläder. Barn ska vara tillgängliga och all den här pressen kryper allt lägre ner i åldrarna, menar Fredrik Lundh Sammeli.

- Barn hamnar utanför gemenskapen. De väljer bort sig själva för att inte sätta mamma eller pappa i en situation där de måste säga nej. De frågar inte efter cykeln, efter utflykten och de frågar definitivt inte efter att få åka på läger, kollo eller någon annan aktivitet.

- Vissa föräldrar har möjligheten att ge sina barn ett innehållsrikt skollov samtidigt som det finns barn som hamnar i en situation där fritids stänger och föräldrarna arbetar för det är under loven som mamma eller pappa kan få ett vikariat. Badet kostar pengar. Under sommarloven är skillnaderna enorma och efter lovet kommer barnen tillbaka till skolan och ska berätta om allt det där fantastiska som de upplevt när de har varit lediga från skolan.

Samtidigt som barns behov ökar har Unga Örnars ekonomiska möjligheter att bedriva verksamhet kraftigt försämrats. Organisationen arbetar under ekonomisk press.

- Tidigare fick vi kommunalt stöd för att anordna sommarkollon. Idag finns det inte pengar i samma utsträckning. Unga Örnar har massor av vardagshjältar, ideella krafter som gör fantastiska insatser men att genomföra verksamhet kostar pengar, säger Fredrik Lundh Sammelioch fortsätter:

- Det är något som jag kan önska, att samhället kunde se att barns sommarlov är en politisk fråga. Det krävs att det avsätts resurser för att säkerställa bra lekparker, bra utflyktsmål, möjligheter till bad. Alla barn har rätt till en bra uppväxt.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 juni 2012.

Presskontakt

Mattias Vepsä
Tel: 08-613 50 23,
073-545 15 08
mattias.vepsa@abf.se

JubileumsprogramSe hela programmet Denna länk leder bort från Abf.se Denna länk leder bort från Abf.se