Gå till innehåll

Bli domare i e-sport

  • Torsdag, 29 mars 2012

Äntligen kan ABF i samarbete med Svenska E-sportföreningen, SESF, erbjuda en domarutbildning i e-sport. 

- Kvalitén på domare inom e-sporten är otroligt låg, så den här kursen behövs verkligen, säger Fredrik Korsbäck, domare i e-sport.

E-sporten, alltså elektronisk sport där man tävlar i olika datorspel, växer så det knakar. I dag arrangeras det tävlingar året om och svenska lag är bland de bästa i världen i flera spel. Men trots att e-sporten tillhör en av världens mest internationella sporter saknas det en gemensam grund för domarna.

- Idag finns det jättebra domare men den här utbildningen behövs för att skapa standardiserade regler för hur domare inom e-sport ska agera, säger Magnus Jonsson, ordförande för Svenska E-sport föreningen, SESF.

Fredrikkorsbäck1-toppbild
Som det ser ut idag är reglerna olika om du spelar exempelvis FIFA eller Counter-Strike. Målet med ABFs domarutbildning är istället att se till att du och andra domare agerar likadant i de situationer som kan uppstå, oavsett vilket spel det gäller. Du får lära dig regelfrågor, hur du bemöter spelare, vilka turneringsformer det finns och vilka regler som gäller för spelare och domare.

-  Deltagarna får också lära sig hur de kan hantera olika situationer som kan uppstå under en tävling. Vid en regelkonflikt exempelvis måste de veta exakt hur de ska agera, säger Magnus Jonsson.

Världens största datafestival, DreamHack, lockade i november 21000 besökare till Elmia mässan i Jönköping. ABF var på plats och bland blinkande neonljus och tusentals skärmar träffade vi domaren Fredrik Korsbäck, som precis avslutat ABFs domarutbildning i e-sport.

- Jag har jobbat som domare på bland annat SM i E-sport och DreamHack och överallt är det väldigt olika regeldokument.  Så det är bra om det finns en grund att stå på som säger hur turneringarna ska fungera, säger Fredrik Korsbäck.

Idag spelar 80% av alla ungdomar dataspel. Men för att e-sporten ska kunna fortsätta växa krävs det satsningar från samhället.

- ABF som är ett så stort studieförbund måste kolla av omvärlden och se hur den fungerar. Och de yngre ABF:arna har signalerat under ett par års tid att vi behöver belysa frågor som rör e-sport, säger Marianne Högmark, verksamhetsutvecklare på ABF.

För många ungdomar handlar spelandet också om gemenskap och det är ett sätt att hitta nya vänner. ABFs domarutbildning är ett steg i rätt riktning för att ta tillvara på ungdomarnas intressen och möjliggöra nya möten.

Text och foto: Frida Lenholm

 

 

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 7 april 2012.

Studieirklar tillsammans med E-sportföreningen

Fredrika-och-Felicia

ABF har inlett ett treårigt projekt med Svenska E-sportföreningen (SESF) Läs mer