Gå till innehåll

Dansa loss med caporales

  • Måndag, 16 april 2012

Gillar du fart och fläkt? Då ska du testa den intensiva bolivianska dansen caporales. – När jag väl började dansa caporales kunde jag inte sluta, säger Angelica Nylén i dansgruppen Antawara.

Ute är det typiskt aprilväder, regnigt och blåsigt. Men inne i gymnastiksalen mitt i centrala Västerås är det värme, glädje, latinamerikanska rytmer och nervositet.

Dansgruppen Antawara håller nämligen på som bäst att förbereda sig för att strax åka iväg och äntra scenen i Västerås Konserthus där Europas största Caporalesfestival pågår för fullt.

- Caporales, som är en dans från Bolivia, är krävande med mycket hopp, snurrar, fart och styrka. Det är också show och glädje, säger Patricia Torres som är cirkelledare på Antawara i Stockholm.

caporales-toppbild
Patricia Torres har dansat caporales i 20 års tid. Hon håller i studiecirklar året om. Dansen går i rytmisk tvåtakt och dansas både i par eller grupp. Med bara kvinnor eller bara män eller som i vissa fall i en mix.

-  Det är jättekul att se hur deltagarna utvecklas. De flesta har aldrig dansat caporales medan det finns vissa som dansat i tio år. Alla är välkomna till studiecirkeln, säger Patricia Torres.

Klockan tickar och det börjar dra ihop sig. Sminket ska på, lösflätorna ska flätas in, skorna ska borstas och sist men inte minst ska de färgstarka kläderna på. 

- Ok, skynda er nu! Fem minuter kvar. Sen måste vi åka, ropar Patricia Torres.

En av deltagarna, Angelica Nylén, skyndar sig mot klädställningen där de fantastiska dräkterna med puffärmar, glitter, paljetter och spetsar hänger på rad. För Angelica Nylén som dansar ”machas”, en mer maskulin dans inom caporales, är det byxor som gäller. 

- Jag har dansat caporales i snart två år. Jag följde med en tjejkompis en gång för att prova och när jag väl hade börjat kunde jag inte sluta. Det var sådan glädje.  Kläderna är fantastiska och koreografin rolig, säger Angelica Nylén.

Ett av målen med studiecirkeln är att deltagarna ska bli så pass duktiga att de ska få uppträda på festival eller karneval. Som exempelvis nu på Caporalesfestivalen i Västerås. Angelica Nylén har fjärilar i magen. Strax ska hon in på scenen. 

- Det är det här som är så roligt. Den pirrande känslan i magen strax innan vi går ut på scenen och äntligen får vi visa vad vi kan. Hoppas publiken tycker om det, säger Angelica Nylén, samtidigt som draperiet till scenen dras upp och caporalesrytmerna fyller salen till jublet från publiken.

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 16 april 2012.

Lets dance!

caporales115-puff

ABF har kurser/cirklar för såväl nybörjare som för dig som redan har dansat ett tag.

Hitta studiecirkel