Gå till innehåll

Drömmer du om att skriva en bok?

  • Onsdag, 15 februari 2012

Har du skrivmaterial som ligger i byrålådan?

– Alla kan skriva. Det viktigaste är att man har något att berätta, säger Nils Pettersson, cirkelledare för ABFs skrivarskola i Haninge.

Det är första gången deltagarna på skrivarskolan ses. Någon är där för att se om ”drömmen om att skriva bestsellern” kan bli sann, en annan för att skriva ”romanen om hembygden i södra Jämtland”. Sen finns det några som vill få tips, bli inspirerade, bli peppade och ta del av andras texter.

- Jag har skrivit i hela mitt liv och tycket det är jätteroligt. Nu går jag på cirkeln för att få idéer och lära mig olika tekniker hur jag kan berätta min historia, säger Gunilla Lindeberg, en av deltagarna.

temasvenska
På skrivarskolan får deltagarna lära sig att skriva skönlitterärt efter ”snöflingemetoden”.

- Det betyder att man börjar med att hitta en formulering som beskriver handlingen i en eller två meningar. Tanken är att deltagarna ska få ett skelett att jobba utifrån. Hur huvudhandlingen ska vara, karaktärerna, miljön, hur många kapitel och hur boken ska sluta. Storyn ska vid cirkelns slut vara så klar som möjligt så de bara kan gå hem och börja skriva, säger Nils Pettersson.

Skrivarcirkel
Deltagarna lyssnar nyfiket när Nils Pettersson går igenom vad en konflikt är. Men sen stiger nervositeten en aning när de för första gången ska läsa upp en av sina huvudkaraktärer som de under fyra snabba minuter fått skriva om. Men de behöver inte vara nervösa. Det bjuds på både applåder och ärliga skratt, fast de är överens om att karaktären Olga som är deprimerad, manipulerande och ständigt nära alkohol inte vore så trevlig att träffa. 

- För mig är det viktigt att skriva, det är en del av mitt liv. Jag har påbörjat romanen om min hembygd i södra Jämtland men jag behöver få hjälp med strukturen och hur jag kan skapa spänningar och intriger i min berättelse, säger Lars Lönnback, en av deltagarna.

På kursen är både nybörjare och mer erfarna välkomna. Det väsentligaste är att man har något att berätta, inte hur duktig man är på att skriva.

- Vissa har idéer att man måste skriva perfekt, men det är det man vill berätta som är det viktigaste, säger Nils Pettersson.

Plötsligt är det dags för en övning till. Den här gången ska de under två minuter sammanfatta sin berättelse så att den fångar läsarens intresse. Klockan tickar. Alla skriver under tystnad. Kanske är det nu som drömmen om ”bestsellern” skapas? 

Text och foto: Frida Lenholm

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 mars 2012.

Mattias förverkligar sin dröm

Puff-höger

 - Jag går studiecirkeln för att jag behöver få de rätta verktygen för att kunna förverkliga drömmen om att skriva bestsellern, säger deltagaren Mattias Berlin.

Litteratur, svenska, retorik

ABF har litteraturcirklar, kurser i retorik och i skrivande.

Hitta studiecirkel