Gå till innehåll

Fixa dina bilder

  • Torsdag, 15 mars 2012

Irriterar det dig på när personer på en bild har röda ögon? Eller att horisonten är sned?

Då är ”Fota och fixa digitala bilder” studiecirkeln för dig. Med enkla metoder får du lära dig att redigera bilder och förstå bildens språk.


När Jan Westin såg sin drömkamera den där dagen i ett skyltfönster 1985 var det kärlek vid första ögonkastet.

- Jag bara gick in i affären och nästan skrek ”Vad är det där för kamera”. Den var så fantastisk. Analog med två processorer och autofokus. Men den är dyr att mata med film så nu fotar jag bara digitalt, säger Jan Westin, cirkelledare på kursen ”Fota och fixa digitala bilder”.

Kärleken till bilder och fotografering håller fortfarande i sig. Sedan flera år tillbaka håller Jan Westin i studiecirklar där deltagarna får lära sig att fotografera med sin digitalkamera, hur de överför bilderna till datorn och hur de sedan bearbetar dessa i bildbehandlingsprogram.

- Det finns bra gratisprogram som man kan ladda ned och med ett sådant kan du ta bort röda ögon, fixa horisonter, ljusa upp och mörka ner bilder och mycket mer, säger Jan Westin. 

Bildhantering foto
Jan Westin skickar runt olika referensbilder till deltagarna. Det är närbilder på blommor och exempel på bilder med ”rörelseoskärpa”. Bilder tagna av Jan Westin själv, som också passar på att stolt visa upp bilderna som han fick med i Upplands-Bro miljöalmanacka för 2011.

-  Lutande horisonter gillar jag inte. Men de kan man korrigera lätt i bildbehandlingsprogrammet. Men det värsta är när man tar en bild på någon som har en stolpe som sticker upp bakom huvudet. Så tänk på bakgrunden, uppmanar Jan Westin sina deltagare.

Alla nickar tyst. En av deltagarna Eva-Britt Jonasson har gått från en lådkamera när hon var nio år till att idag bara fotografera digitalt.

-  Jag har fotograferat hela mitt liv. Och med den digitala kameran kan jag ju knäppa hur mycket som helst och sen bara radera det som inte är bra. Men jag gillar fortfarande analoga bilder. Att samla familjen i soffan och bläddra i album istället för att klämma ihop sig framför datorn, säger Eva-Britt Jonasson.

Att lära sig ta bort röda ögon är något som flera av kursdeltagarna vill lära sig.

- Min måg har också visat att man kan göra lång näsa och stora öron på en bild. Ja, det finns mycket som man kan göra med ett foto, säger Eva-Britt Jonasson.

Janne skickar runt ytterligare en bild. En närbild på ett smultron i vacker kvällssol. Deltagarna får något drömmande i blickarna. Men inte bara efter att ta fina bilder utan även efter sommaren och solmogna bär.

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 25 mars 2012.

Fotografering och bilder är Jans passion

foto,-hallonplanta-och-cirkelledare

Cirkelledaren Jan Westin brinner för bilder och fotografering.

Sedan flera år tillbaka håller han i studiecirklar där deltagarna får lära sig fotografera med sin digitalkamera, hur de överför bilderna till datorn och hur de sedan bearbetar dessa i ett bildbehandlingsprogram.

Lär dig Photoshop

Photoexpress_svart_hundvalp_180x115

Med kunskaper i Photoshop kan du förbättra dina digitala bilder.
Hitta studicirkel