Gå till innehåll

Från idé till filmmanus

  • Torsdag, 23 februari 2012

Är du intresserad av film? Då är den här studiecirkeln något för dig.

- Alla kommer att få lära sig förstå film och uppskatta den på ett helt nytt sätt, säger cirkelledaren Shahriyar Latifzadeh på cirkeln ”Att skriva filmmanus”.

- Vad tror ni en vanlig svensk film kostar? Shahriyar Latifzadeh har slängt frågan till deltagarna som nu sitter tysta och funderar.

”20 miljoner” säger någon, ”6 miljoner” säger en annan medan en tredje gissar på ”50 miljoner”. Sanningen är att den normala budgeten för en svensk film ligger på 25 miljoner. Men på kursen ”Att skriva filmmanus” är inte tanken att du ska bli mångmiljonär på ditt manus utan att du ska få grundstenarna inom film.

- Jag vill lära deltagarna hur en klassisk film är berättad. Alltifrån ”Borta med vinden” till ”Fucking Åmål”. Jag vill att de ska få aha-upplevelser och verkligen förstå hur en film är uppbyggd, säger Shahriyar Latifzadeh.

Skriva filmmanus
Shahriyar Latifzadeh, som själv är regissör, delar ut papper till deltagarna. På ett av dem står 15 filmer uppradade. ”Gökboet”, ”Döda poeters sällskap”, ”Forrest Gump”, ”Jakten på lyckan” och ”Lost in translation” för att nämna några. Shahriyar Latifzadeh uppmanar deltagarna att kolla på filmerna inför kommande diskussioner.

- Alla har olika filmsmak. En film som jag tycker om är ”Rocky” som många kanske säger är en dålig film. Men på den här kursen ska vi gå bortom dåligt eller bra. Det viktigaste är att man kan argumentera för sin sak, säger Shahriyar Latifzadeh.

Skriva filmmanuscirkel
På kursen får deltagarna även lära sig filmhistoria, dramaturgi, format och regler för manus, filmbranschen och var man vänder sig med ett färdigt manus. Deltagarna uppmanas att skriva själva och att vara generösa mot varandra med feedback. En av dem, Anders Olsson, har en dröm om vad han vill berätta.

-  Jag skulle vilja göra en film om mina föräldrar. De är döda, men jag vill lära mig hur jag kan berätta min historia på ett intressant sätt om dem genom arkivmaterial och intervjuer med vänner, säger Anders Olsson.

Men för att förstå film, innan man kan börja skriva filmmanus, måste man börja i filmhistoriens spår. Shahriyar Latifzadeh slår på videon. En sekvens ur Selma Lagerlöfs ”Körkarlen” från 1920 rullar igång. Deltagarna sitter tysta och koncentrerade.

- Film berör människor, det är häftigt. Samtidigt som det är ett effektivt politiskt vapen. Vilka filmer blir man upprörd över? Vilka berättelser är legitima? säger Anders Olsson.

Film kan få dig att skratta, gråta, bli arg, upprörd, rädd, bekymrad och mycket mer. Men får man verkligen berätta alla historier? Det är du välkommen att diskutera på ABFs studiecirkel ”Att skriva filmmanus”.

Text och foto: Frida Lenholm

 

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 23 februari 2012.

Film väcker känslor

Deltagare-Anders2
- Film berör människor, det är häftigt. Anders Olsson, en av deltagarna i cirkeln "Att skriva filmmanus", vill göra en film
om sina föräldrar.

Filmcirklar på ABF

Photoxpress_reportagefilm_utomhus_180x115

ABFs kurser och studiecirklar kan bli ditt startskott. Förverkliga din filmdröm.

FILM-180-x-115
Om du inte hittar det du söker bland vårt utbud på hemsidan, hör av dig till ABF där du bor. Kanske kan vi arrangera just den kurs du vill gå. Vi kan också hjälpa dig att starta en egen studiecirkel.