Gå till innehåll

Höstglöd i skafferiet

  • Måndag, 22 oktober 2012

På Statarmuseet i Svedala är det högsäsong i örtagården. Allt ska tas tillvara på. Deltagarna i studiecirkeln ”Höstglöd” får lära sig att göra örtsalt, olja och vinäger av örterna.

Allt ska upp ur jorden. Det är örter, pumpor, lökar, rödbetor, äpplen och sommarens sista morötter. 

- Även squashen ska tas upp. Det är en gröda som ofta blir missförstådd men här på museet är den en favorit. Det går att göra goda ”morotskakor” av den om du byter ut morötterna mot squash. Den kan också användas till marmelader eller i en god soppa, säger Frida Franckie, köksansvarig på Statarmuseet och cirkelledare för ABFs studiecirkel ”Höstglöd”.

Det var förra hösten som Frida tillsammans med ABF Skåne startade ”Höstglöd”, en studiecirkel med syfte att lära ut vad du kan ta tillvara på i naturen och i trädgården.


Oftast är det kryddor från Statarmuseets örtagård som blir basen när cirkeldeltagarna tillverkar örtsalt, oljor och vinäger. Av lavendeln och ringblommorna gör deltagarna salva.

- Båda studiecirklarna har varit fullbokade. Intresset för att ta till vara på kryddor och grönsaker tycks öka. Jag tror människor har blivit mer medvetna om närproducerade och ekologiska råvaror, säger Frida. 

Både grönsakerna och örterna på Statarmuseet odlas ekologiskt, det vill säga helt utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel.

- Att arbeta med ekologiskt och närproducerat betyder mycket för mig. Det är kring de råvarorna som jag bygger hela mitt arbete. Med bra råvaror blir allt tusen gånger bättre, roligare och godare, säger Frida. 

Än så länge finns studiecirkeln bara i Svedala men Frida hoppas att den kan inspirera andra runt om i Sverige. Att cirkeln hålls på hösten beror enligt Frida på att det då är skördetid. Det är tacksamt med äpplena och alla örter som finns på örtagården just nu, salvia, timjan, rosmarin, nässlor, ringblommor och myntan som med sina rosa och purpurfärgade blommor har blivit Fridas egen favorit. 

- Den har en tacksam smak och så kan du använda mynta både när den är torkad och färsk. Det går att göra te av den och använda den som tillsättning i marmelader och geléer. 

Frida har alltid varit matintresserad och värnat om det som är ekologiskt och närproducerat. Matintresset delas med djurintresset och tur är väl det. På Statarmuseet finns även de typiska djuren som statarfamiljerna hade. Här finns höns, en tupp och kaniner. På gården bor också Linderödssuggan Doris som bearbetar jorden i kökslandet, som rensar ogräs och gödslar.

- Nu har jag ett bra koncept som fungerar. Dels får jag arbeta med mat och dels med djur. Jag har hittat rätt, säger Frida.

Text: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 22 oktober 2012.

Närproducerat och ekologiskt

- Jag tror människor har blivit mer medvetna om närproducerade och ekologiska råvaror, säger Frida Franckie, köksansvarig på Statarmuseet och cirkelledare för ABFs studiecirkel ”Höstglöd”.