Gå till innehåll

Jakten på svenskheten

  • Måndag, 11 juni 2012

Fundera en kort stund, vad är typiskt svenskt? Att bli bränd
i luften i brännboll? Dansband eller att kunna hela texten till inledningslåten till barnprogrammet ”Kalles klätterträd”?

LUNCHSEMINARIUM TISDAG 12/6 11.30-12.30
ABF-huset, Sveavägen 41 Stockholm

Sverige är ett land som det är svårt att smälta in i om du kommer från ett annat land. Qasiar Mahmood, som har sina rötter i Pakistan, fascineras över hur vi skapar en sorts gemenskap med människor som vi aldrig kommer att träffa igen samtidigt som vi kan skapa en distans till människor som vi träffar varje dag.

Han bestämde sig för att åka till storstäder, mindre städer och små samhällen för att försöka finna svenskheten. Det blev över 900 mil på motorcykeln. På sin resa genom Sverige i sökandet efter identitet och gemenskap fann han ingenting som förenade de människor han mötte, och som kunde skilja dem från individer i andra delar av världen. Varken när det gäller åsikter, lynne, värderingar, normer eller ens utseende. Han kom fram till att människor i Sverige är mer olika än lika.

” MC identiteten är nog den enda identitet som jag upplevt där min hudfärg, min hårfärg inte har spelat någon roll. Jag tar på mig MC-stället och hjälmen, sätter mig på motorcykeln och helt plötsligt får jag kontakt med människor som jag kanske aldrig skulle prata med i annat fall. Eller andra människor som aldrig annars skulle prata med mig."

Det fanns en sak som de flesta av de Qasiar Mahmood mötte hade gemensamt, oavsett födelse- eller bostadsort. De hade en tydlig, gemensam bild av vad som kännetecknar en svensk och svenskheten.

Qasiar Mahmoods bok ” Jakten på svenskheten” handlar om oss svenskar och våra idéer om vilka vi är.

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 11 juni 2012.

Presskontakt

Mattias Vepsä
Tel: 08-613 50 23,
073-545 15 08
mattias.vepsa@abf.se

Qaisar Mahmood:

Qaisar_Mahmood-13_0_

" Det krävs väldigt lite för att folk ska känna gemenskap. ”

JubileumasprogramSe hela programmet Denna länk leder bort från Abf.se Denna länk leder bort från Abf.se