Gå till innehåll

Låt dina gamla kläder få nytt liv

  • Måndag, 17 september 2012

Vill du sy något nytt av något gammalt? Kanske du vill göra om mormors tråkiga städrock till en fin klänning? ABF anordnar studiecirklar i kläd- och inredningssömnad.

- Av ett draperi från Emmaus för 20 kronor kan du sy en kavaj och av gamla mattor kan du göra en sittpuff, säger Kerstin Halldoff, cirkelledare för studiecirkeln kläd- och inredningssömnad på ABF Stockholm.

Kerstin har mängder av idéer på hur vi kan återvinna tyger och kläder. Hon kan sin sak, efter en 30-årig lång karriär som cirkelledare. De senaste tio åren har intresset för recycling ökat, berättar hon. Antingen hittar deltagarna kläder hemma som de vill göra om eller så handlar de billigt på second hand.

- Många unga tjejer köper gamla städrockar som de gör om med ny urringning, knappar i ryggen, lägger på ett skärp och kortar ärmarna. När det är färdigt blir det ett helt nytt plagg, säger Kerstin.

Kerstin berättar vidare att deltagarna lär sig att kombinera material med varandra. Skinn och spets. Randigt och rutigt. Först kan deltagarna tycka att det låter som att det inte fungerar ihop men efter att de fått prova ser de att det funkar.

Klädsömnad
Förutom yngre tjejerna kommer även deltagare över 75 år till Kerstins studiecirklar för att återvinna sina kläder. Oftast handlar det om att sy nytt foder i favoritkappan som de haft i 30 år. Flera av deltagarna har den senaste tiden också kommit med gamla pälsar som de vill göra om, berättar Kerstin.

- De klipper av pälsarna, sätter muddar på ärmarna och gör jackor av favoritplagget. Det är bättre att farmors tråkiga gamla minkpäls görs om istället för att den slängs på soptippen.

Alla välkomna till studiecirkeln. Fortfarande är det mest tjejer som kommer till cirkeln men då och då dyker det upp även killar.

- Nu senast var det en man som sydde en klänning till sin fru och en kavaj till sig själv, berättar Kerstin.

Deltagarna bestämmer själva vad de vill göra. Tyg eller gammalt klädesplagg, nål och tråd är det som de behöver ta med sig. 

- Det finns hur mycket som helst du kan göra av gamla tyger och kläder. Det är dumt att slänga när det går att sy om, säger Kerstin.

Text: Frida Lenholm Foto: Jonas Hallqvist och Frida Lenholm 

 

 

 

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 18 september 2012.

Sy om dina gamla kläder

- Det finns hur mycket som helst du kan göra av gamla tyger och kläder, säger cirkelledaren Kerstin Haldoff.

Hitta studiecirkel

S_MNAD3_180x115

Se vilka aktuella cirklar ABF har i konsthantverk, handarbete och slöjd.

Starta en studiecirkel

S_MNAD4_180x115

Starta en studiecirkel i sömnad med andra som har samma intresse som du.