Gå till innehåll

33 000 skrev på för fritt museum

  • Fredag, 15 december 2006

Nu avslutas ABFs kampanj för fortsatt fri entré till de statliga museerna. Tillsamman med tidigare kulturministern Marita Ulvskog samlade ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson in de sista namnen utanför Moderna museet på fredagen.

33 000 underskrifter har kommit in via kampanjsajten frittmuseum.se och namnlistor som skickats in från hela landet. Namn som nu ska lämnas till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth med uppmaningen att tänka om.

Den 13 december fattade riksdagen beslut om att riva upp den lyckade reformen. Från och med den 1 januari kostar det åter pengar för vuxna att ta del av de konstutställningar och historiska- och vetenskapliga samlingar som vi äger gemensamt.
– Tänk om, Lena! Gör som moderaterna i Stockholm som låter Stockholms stadsmuseum fortsätta att vara gratis. Svälj stoltheten! säger Karl-Petter Thorwaldsson.

- Det här slår ut kulturarvet för generationer, säger Rolf Moberg när han sätter sitt namn på listan utanför Moderna museets entré.

- Nu kanske några inte kan följa med när vi går på museum med klassen, säger Rosanna, som har en stark känsla föra att kulturen ska vara öppen för alla.

Det finns ett brett folkligt stöd för fri entré-reformen. I en Sifoundersökning i juni uppger 71 procent av svenska folket att de vill behålla den. Under 2005, när reformen startade, fick de statliga museerna nära tre miljoner fler besök än året innan. Över hälften av dem var på museet för första gången.
- Det här känns väldigt dystert, säger Marita Ulvskog.

Hon framhåller de minimala besparingar som återinförandet av inträdesavgifter ger. Som jämförelsetal pekar hon på att mellan 1,3 och 1,4 miljarder skattekronor går till de statliga museerna totalt varje år medan inträdesavgifterna bara inbringar 40 miljoner.
- För alla de människor som inte har uppfattat kulturinstitutionerna som något som är till för dem är fri entré en viktig signal, menar hon.
- Det måste finas alternativ till köptemplen. Med besparingsmotivet smäller regeringen igen dörren så att museerna bara blir en angelägenhet för ett fåtal.

Åtta lördagar i rad har ABF samlat in namn utanför Moderna museet och andra statliga museer sedan Karl-Petter Thorwaldsson och Marita Ulvskog drog igång kampanjen när den nya regeringen tillkännagav sin vilja att återinföra inträdesavgifterna. En rad tidigare statsråd har gett draghjälp, bland andra Leif Pagrotsky, Björn von Sydow och Carl Tham. Ofta har besökarna köat i flerdubbla led för att skriva på uppropet.

- Fri entré ger möjligheten att upptäcka nya saker som man inte skulle ha fått se annars. Jag tillhör de halvintresserade som börjat gå mycket på museer sedan avgiften tagits bort. Framöver blir det definitivt mindre, säger Sture Söderlund.

På webben fortsätter kampanjen. Ytterligare några dagar går det att skriva på uppropet på kampanjsajten, och när namninsamlingen är avslutad kommer man att kunna skicka elektroniska vykort till kulturministern.
___________________________
Läs om uppropet på kampanjsajten och i artiklar på abf.se. Kampanjsajten innehåller också fakta om sakfrågan, debattartiklar och jämförelser med andra europeiska länder. Klicka på länkarna nedan.

Klara Sjöström

2006-12-15

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.