Gå till innehåll

En miljon mot främlingsfientlighet

  • Måndag, 16 oktober 2006

Bara några dagar efter valet bestämde sig ABF Malmö. De satsar en miljon kronor för att kämpa mot Sverigedemokraternas fortsatta framfart. – Det ska bli ett helt batteri av åtgärder, utlovar Conny Pettersson.

Sverigedemokraternas enorma framgång bland väljarna visar att de främlingsfientliga krafterna i landet breder ut sig, särskilt i Skåne.

I Malmö fördubblade partiet sina mandat och i Landskrona lyckades de få hela 22,3 procent av rösterna. Men på ABF Malmö är man egentligen inte förvånade.
– Utvecklingen från 1998 till 2002 och 2006 är helt linjär, stödet till Sverigedemokraterna har hela tiden ökat och i Skåne är de mycket dominanta, säger studieombudsmannen Conny Pettersson.

Nu pågår arbetet med att planera för hur motståndet ska se ut under de kommande fyra åren. För Conny var det viktigt att reagera snabbt och kraftfullt.
– Vi vill inte bara sitta stilla och se på, utan tänker försöka bryta den här utvecklingen. Vi måste lämna en signal att vi är beredda att göra något och förhoppningsvis frågar sig då andra vad de själva gör.

Pengarna ska räcka till mycket, men det första steget enligt Conny Pettersson är att utbilda förtroendevalda, cirkelledare och medlemsorganisationer i hur Sverigedemokrater tänker och förstå vilket slags samhälle de vill ha. Sedan måste man ta diskussionen. Men Conny Pettersson tror inte att det vanliga folkbildningsarbetet kommer att räcka till, utan menar att de måste bli mer offensiva.
– Vi kommer att få jobba väldigt otraditionellt. Här handlar det ju om att vi måste nå de människor som valt att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Och det är tydligt att den etablerade strategin, att inte legitimera partiet genom att diskutera med dem, gör att Sverigedemokraterna växer.

Hur den offensiva folkbildningen kommer att se ut vet Conny Pettersson inte riktigt ännu. Men ABF Malmö ska bland annat samarbeta mer med Expo, en privat forskningsstiftelse som grundades 1995 i syfte att studera och kartlägga antidemokratiska, högerextrema och rasistiska tendenser i samhället.

Dessutom kommer det att bli föreläsningar av författare och debattörer, estradsamtal och en hel del annat. Också ABF Stockholm kommer att samarbeta med Expo, och den närmaste tiden ska de diskutera hur arbetet mot rasismen kan utvecklas.
– Nu håller vi på att formera oss. Vi hade just en valanalys om Sverigedemokraterna, och nu ska vi planera för de kommande fyra åren, säger Daniel Suhonen på ABF Stockholm.

Han förstår inte heller varför alla är så förvånade över Sverigedemokraternas framgång.
– Vi har pratat om de här frågorna länge, men det har inte varit ett så stort intresse. Fast blundar man så blir det den här utvecklingen.

Conny Pettersson tycker att folkbildningen har ett tydligt uppdrag att bekämpa främlingsfientligheten.
– Men jag inser att det blir en fruktansvärt tung uppgift. Fast fackföreningarna och arbetarrörelsen är de som verkligen har tagit den här kampen. Och frågan är bara om vi tänker göra det igen. Jag säger att vi måste försöka.

_______________________________
Läs mer om föreläsningsverksamheten i Malmö och Stockholm på respektive ABF-avdelnings webbplats, klicka på länkarna nedan.

Elin Swedenmark

2006-10-16

Läs också:

•ABF Malmös webbplats
•ABF Stockholms webbplats

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.