Gå till innehåll

Folkrörelsernas framtid i fokus

  • Onsdag, 8 mars 2006

”Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst”. Så inleds Karin Boyes dikt ”I rörelse”, en dikt som Håkan A Bengtsson hade i åtanke när han skulle sätta titeln på den antologi om folkbildning och demokrati som kommer ut nästa vecka. – Målet i sig är inte det viktiga, utan att alltid vara i rörelse, säger Håkan A Bengtsson, VD för Arenagruppen och redaktör för boken.

– Folkbildningen och folkrörelserna är en viktig del av demokratin och måste värnas. Men de måste också utvecklas, för om de bara står stilla så överlever de inte, säger Håkan A Bengtsson när han förklarar titeln på antologin ”I rörelse”. Den 15 mars presenterades boken i samband med ett seminarium anordnat av Arenagruppen. Där samtalade forskare, historiker och unga såväl som äldre debattörer under temat folkrörelser och demokrati. Wanja Lundby-Wedin, Karl-Petter Thorwaldsson och Nalin Pekgul är några av seminariehållarna.

I boken finns ett antal artiklar som specifikt anknyter till ABFs verksamhet, bland annat om ledarskap och pedagogik i rörelsen. Thomas Wennström på ABF Västerbotten har varit en drivande kraft i arbetet.

Håkan A Bengtsson menar att boken kommer helt rätt i tiden, mitt i en pågående diskussion inom ABF, LO idédebatt och Folkets Hus och Parker om hur man kan förnya sin verksamhet. De tre organisationerna är tillsammans med Arenagruppen initiativtagare till boken.
– Vi hoppas att den kan ge en förnyad diskussion om folkligt engagemang och om hur folkrörelserna kan förnyas på 2000-talet, säger Håkan A Bengtsson och fortsätter:
– Ett anslag i boken är att försöka ta nya tag. När folkbildningen diskuterades på 70-talet var exempelvis inte genus- eller etnicitetsperspektivet så påtagligt och man diskuterade inte heller globaliseringen på samma sätt. Men ”I rörelse” är en aktuell bok och innehåller alla nya perspektiv.

Förhoppningen är att boken och seminariet ska fungera som ett avstamp för en gemensam fördjupad diskussion om folkbildningen och en förnyad ideologisk diskussion. Boken tar upp flera teman som löntagarägande, facket som folkrörelse och nya former för politiskt engagemang. Delarna binds ihop i ett tydligt budskap: utan en levande folkrörelse – en svag demokrati.
– Demokrati handlar inte bara om att rösta vart fjärde år utan det händer en massa saker där emellan. Varje dag fattas politiska beslut. Om vi inte har en folkrörelse så får vi bara en servicedemokrati, och det är en demokrati utan något innehåll. Valen är en grundläggande bas för samhället men folkbildningen och folkrörelserna med hela dess bredd är innehållet, säger Håkan A Bengtsson.

Seminariet som hålls i ABF-huset på Sveavägen 41 i Stockholm är öppet för alla, inte bara för dem som redan är engagerade i någon folkrörelse. Anmälan görs senast den 10 mars till Fredrik Sjöberg på Arenagruppen. Antingen per telefon 08-789 11 68 eller e-post fredrik.sjoberg@arenagruppen.se. Seminariet kostar 470 kr.

Länk till seminarieprogrammet på Arenas webbplats och i pdf-format nedan.

_____________________________________
Fotnot:
Boken "I rörelse" kostar 150 kr (+ porto) och kan beställas på www.arenagruppen.se eller av Ann-Louise Gustavsson, e-post: ann-louise.gustavsson@arenagruppen.se,
telefon: 08-789 11 66, fax: 08-411 42 42.

Sofia Alsterhag

2006-03-08

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.