Gå till innehåll

"Fritt museum är mitt museum"

  • Tisdag, 21 november 2006

Nu drar slutspurten igång för ABFs kampanj för fritt museum. Ytterligare fem hundra personer skev på när ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson samlade in namn utanför Moderna museet under två gråkulna lördagstimmar, uppbackad av Björn von Sydow, riksdagens förre talman och förre ambassadören Carl Tham.

Intresset för att skriva på ABFs upprop för fortsatt fri entré på statens museer är stort, ofta bildades köer framför listorna.

Maria är nyinflyttad till Stockholm och har just börjat uppleva stadens museer. Hon besöker Moderna tillsamman med kompisen Moa.
- Alla ska ha rätt att ta del av kulturutbudet, även ensamstående mammor med tre barn. Jag har bara mig själv att tänka på och därför råd att betala en avgift, men så är det inte för alla, säger Maria.

ABFs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har varit ute och samlat in namn vid flera tillfällen och upplever att många är bekymrade och besvikna.
- Den här kampanjen är ett bra sätt att bjuda in till en bred kulturdebatt och en diskussion om hur vi använder våra skattepengar. Det märks att människor vill prata. En sådan här dag blir det många intressanta kulturpolitiska samtal, även med dem som inte stödjer vår kampanj.

- Kampanjen känns också som en uppmuntran till fortsatt diskussion om hur vi lockar nya grupper till våra gemensamma samlingar. Att verka för att fler får möjlighet att upptäcka kulturen går hand i hand med ABFs grundfilosofi; mest till dem som fått minst. Det är oändligt mycket roligare att tillbringa helgen på ett museum än i ett shoppingcenter, säger Karl-Petter med övertygelse.

Susanne Skog kommer ut genom entrén tillsammans med väninnan Aziza Dhaouadi och hennes två barn.
- Är museet fritt blir det mitt, säger hon. Ett museum ska vara som allmänhetens vardagsrum. Att ta bort avgiften har varit att bryta upp kassaskåpskänslan. Det blir omöjligt om det kostar 500 kronor att gå med ett par barn om man vill fika också. Avgiften gör all skillnad i världen.

- Staten är vi alla. Statens samlingar är till för alla och de tillgängliggörs bäst med fri entré, menar Björn von Sydow. Ett så rikt samhälle som Sverige har råd att låta statens egendom vara öppen för alla.

Barnfamiljer, kompisgäng, ensamma flanörer och utländska turister kommer i en jämn ström uppför backen mot entrén, aldrig är uppfarten tom trots det gråkalla vädret.

Lennart och Barbro Jansson från Vänersborg skriver på uppropet med eftertryck.
- Vi är väldigt intresserade av konst och går mycket på konstutställningar, berättar Lennart.
- Det handlar om hela vår kultur och intresset hos alla. Avgifter drabbar de svaga. Vi betalar ju själva ändå via skatten. Kulturpolitiken är styvmoderligt behandlad tycker jag.
- Om man är intresserad av konst och vill fördjupa sig i ett verk blir det dyrt med avgifter. Första gången man ser en utställning är bara en orientering.

- Det är helt klart att motivet för att återinföra avgifter inte är ekonomiskt utan rent ideologiskt. Kostnaden för fria museer är obetydlig, menar Carl Tham.

John och Jonas från Stockholm är ute på en museirunda och ska gå runt till olika museer hela dagen. För dem är det själklart att sätta sina namn på listan.
- Att muserna är lättillgängliga är viktigt för alla klasser, att kulturen är till för alla och inte bara för dem som har mycket tid och pengar. Det vore riktigt synd om entréavgifterna kom tillbaka, säger John.

- Ett museum är ett ställe att umgås på, jag stortrivs på museer. Nu när det är gratis kan man gå runt och mysa eftersom man vet att det bara är att gå hit igen imorgon. Kommer avgifterna tillbaka blir det mer krystat. Då gäller det att se allt på en gång, gå och pressa sig tills man är helt slut.

- Vi skulle inte kunna gå runt på flera museer under en dag utan få välja ett och stanna där, konstaterar Jonas.
__________________________
Skriv på ABFs upprop för fritt museum på kampanjsajten frittmuseum.se, klicka på länken nedan.

Klara Sjöström

2006-11-21

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.