Gå till innehåll

Uttalande från ABFs förbundskonferens

  • Onsdag, 22 november 2006

Den nya regeringen vill avskaffa de fria entréerna till våra statliga museer. Det är ren och skär borgerlig klasspolitik.

Opinionen är stark. Nära 30 000 har redan skrivit på ABFs upprop för fria museer. Därför uppmanar vi regeringen: Stäng inte portarna till våra statliga museer! Kulturen är till för alla! Liksom våra allmänna bibliotek garanterar att även den som inte har pengar får möjlighet att läsa böcker och tidningar, är våra nationellt ägda museer en garant för att vårt kulturarv ska kunna upplevas av alla.

Det senaste årets fria entré på våra museer har varit en stor succé. De nitton statliga museerna fick nära tre miljoner fler besök än året före och reformen har lett till att nya grupper har hittat till museerna. Över hälften av besökarna var där för första gången.

- Fri entréreformen är också populär – enligt SIFO så tycker över 70 procent av svenskarna att det ska vara gratis att gå in på våra gemensamt ägda museer.

- Fri entréreformen är lyckad ur ett kulturpolitiskt perspektiv. Riksdagen ska ju verka för att alla medborgare ska kunna få ta del av kulturupplevelser och vårt gemensamma kulturarv. Det står i våra kulturpolitiska mål som fastslogs av riksdagen redan i mitten av 1970-talet.

- Fri entréreformen har gjort att enormt många fler har fått ta del av de värdefulla samlingar och konstskatter som vi tillsammans äger.

De fria entréerna kostar staten 14 kronor per museibesök - är det inte värt det?

Uttalandet antaget av
ABFs förbundskonferens i Stockholm den 22 november 2006

 

2006-11-22

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.