Gå till innehåll

World Social Forum till Afrika

  • Fredag, 7 april 2006

Nästa år kommer World Social Forum (WSF) hållas i Kenya i Afrika. Samlingen för organisationer som ifrågasätter dagens världsordning beräknas samla uppåt 200 000 människor. "World Social Forum är en process, och nu har vi en händelse i Nairobi" sa Oduor Ongwen, en av arrangörerna på besök i Stockholm.

- Det kommer att vara en stark afrikansk medverkan, men det är allas forum! Ni måste komma och ta med de frågor ni vill kämpa för så vi kan arbeta för en bättre värld tillsammans, sa Oduor Ongwen.

Sedan 2001 har sociala rörelser samlats för att utbyta erfarenheter och idéer på globala sociala forum. Ursprunget i Porto Alegre har också många lokala, regionala och nationella syskon i alla världsdelar. Inför WSF 2007 arbetar redan en kommitté för att samordna det stora forumet, och rörelser från södra och västra Afrika planerar busskaravaner till Kenya.
- Ämnen bestäms som vanligt av alla, men det kommer att märkas på forumet att Afrika är globaliseringens soptipp, kommenterade Oduor Ongwen:
- Afrika kommer att göra avtryck men inte dominera på forumet.
Oduor Ongwen från Kenyas WSF-kommitté besökte ABF-huset i Stockholm den 4 april. På resan medverkande han även på Finlands Sociala Forum samt möten i Uppsala, Lund och Köpenhamn, för att informera om förberedelserna. Arrangörerna av WSF ska ta emot anmälningar av deltagare och seminarier. De ska planera lokaler och boende, säkerhet och sjukvård, se över finansiering och om de kan underlätta när det gäller transporter och visum. Upp emot 200 000 människor beräknas komma till Nairobi.
- Det finns risk för en logistisk mardröm, men vi har lärt oss av tidigare forum att det är bra att inte dela upp området för mycket.

WSF i Nairobi hålls den 20-25 januari 2007. Registrering av deltagare och presscenter kommer finnas på Kenyatta International Conference Centre, och det flesta av seminarierna hållas i Uhuru Park and Central Park. Som vanligt kommer det finnas ett kvinnoforum och ett ungdomsforum. Oduor Ongwen berättade att de förhandlar med Nairobis Universitet om att låta terminen börja en vecka sent så att ungdomsforumet kan ha sina aktiviteter precis intill en av WSF-parkerna.

Alla aktiviteter på WSF är självorganiserade. Organisationer anmäler och genomför dem.
- Vi har lärt oss att folk bokar plats för aktiviteter som inte blir av, och att två ämnen kan diskuteras samtidigt.
För att undvika krockar med liknande ämnen på samma tider kommer WSF-kommittén sätta sig i höst och se vilka workshops som är anmälda och sedan föreslå olika samarbeten.
- De som säger nej får ha sina egna, men jag tror att de som anammar WSF:s anda kommer samköra, sa Oduor Ongwen.

WSF har en principförklaring som bland säger att de som medverkar inte ska vara företag eller politiska partier, och att ingen ekonomisk intressent får bestämma över forumets innehåll. Oduor Ongwen lovade att organiseringskommittén vägrar ta emot villkorade pengar, en diskussion som aktualiserats efter årets polycentriska WSF i Caracas, Venezuela, där regeringen bidrog med mycket resurser.

- Vi är trogna idén som ett open space. Det enda vi är emot är dem som tror att open space är ett vacuum. Det kommer finnas plats för alla språk, även sång och dans som språk.

Registreringsprocessen för WSF 2007 kommer att starta om några veckor. För första gången kommer ABF samordna en grupp studiecirkeldeltagare från så kallade ”läs, spar, res-cirklar” där man först studerar globaliseringen och regionen, och sedan reser tillsammans. Cirklar finns än så länge i Stockholm, Uppsala och i Skåne.

Anna Morin

2006-04-07

Fler bilder:

•Publik.gif •Publiken.gif

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.