Gå till innehåll

Känslor som skaver i Fucking Alby

  • Tisdag, 24 april 2007

Den 5 maj var det Sverigepremiär för Scenskolan Alby Fejms musikal Fucking Alby. Uppsättningen bygger på Lukas Moodyssons hyllade debutfilm Fucking Åmål, men utspelar sig i elevernas närområden.

Tristess, ensamhet, skavande normer och en längtan efter något större är lika relevant i en stockholmsförort som i en svensk småstad.
- Om man vill veta vad ungdomar tycker och tänker om livet ska man se Fucking Alby, säger sextonåriga Sophia Åhlén, en av huvudrollsinnehavarna.

Inför premiären av Fucking Alby har förväntningarna varit skyhöga bland elever och cirkelledare på ABF Botkyrka-Salems scenskola Alby Fejm.
- Många av eleverna säger att det här kan bli det bästa vi gjort, berättar musikalens regissör Malin Holmberg.

Idén till musikalen uppstod när eleverna önskade sätta upp en föreställning istället för att utgå från ett tema som man gjort tidigare år. Den här gången ville man arbeta gemensamt, istället för att sång-, dans- och dramaklasserna skulle stå för separata delar av showen. Malin Holmberg började därför leta bland manus till ungdomspjäser och fastnade för Lukas Moodyssons historia om kärleken mellan två unga tjejer.
- Det är absolut ett av de bästa manus jag läst. Det har repliker som känns naturliga, vilket man sällan hittar. Sedan kan man verkligen känna igen sig i filmen, säger Malin Holmberg.

Manuset har bearbetats så att handlingen förflyttats från Åmål till Alby, och eleverna har skrivit musikalens sångtexter som sedan tonsatts av kompositören Martin Entorp.
- Vi har redan fått mycket respons från allmänheten. Folk tycker att det är spännande att musikalen utspelas här i Alby. Det kommer att bli en unik upplevelse, säger Malin Holmberg.

Sophia Åhlén spelar den nyinflyttade Agnes som knappt någon bryr sig om - tills den dag då det börjar ryktas om att hon är kär i skolans snyggaste tjej, Nadja.
- Jag kan känna igen mig i Agnes på vissa plan. Ibland är det svårt att förklara för andra hur man känner när man har bekymmer. I många scener kan man tycka att Agnes är elak, men jag antar att man kan bli så när man inte har några vänner, säger Sophia Åhlén.

Sedan Sophia Åhlén började på Alby Fejm för fyra år har hon fått allt större roller. Hon säger att hon trivs bättre för varje år och menar att eleverna får mogna i sin egen takt hos Alby Fejm, bland annat för att det inte finns några intagningsprover.
- Folk ska få hålla på med sånt här för att det är kul, inte för att man är född till stjärna. Här hos Alby Fejm ska vi ju lära oss och utvecklas. Det jag gillar bäst med skådespeleriet är att man får sätta sig in i en massa olika roller. Får jag lust att spela alkoholist eller galen tant kan jag göra det för att jag har en scen att stå på, säger hon.

Varför ska man se Fucking Alby?
- För det första är den rolig och underhållande. Men sedan vill vi också visa en annan sida av förorten. Många har en bild av förorten som en slummig plats där ungdomar inte har någon karriär framför sig. De tror att vi är födda till att börja jobba på bageri eller i fabrik. Men vi i förorten drömmer också om att förändra världen!

_________________________________
Spelschema:
5 maj, 19.00 - premiär!
11 maj, 19.00
12 maj, 15.00
Scen: Albyscenen på Albyskolan

För mer info kontakta:
Malin Holmberg, regissör
08- 53061647/48
ABF Botkyrka/Salem
www.albyfejm.abf.se, ellerklicka på länken nedan

Jenina Dahlberg

2007-04-24

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.