Gå till innehåll

Läs och låna i tvättstugan

  • Måndag, 19 mars 2007

Att vänta på tvätten behöver inte vara tråkigt. Det vet invånarna i stadsdelen Gottsunda i Uppsala, där fem tvättstugebibliotek startats. Medan kläderna blir rena kan man läsa poesi eller börja på en deckare. Somliga tar också dit sina barn, och utnyttjar tiden till en gemensam läsestund.

Mohammed Omar, Kjell Eriksson och Marianne Fredriksson, det är några av de författare vars böcker Gottsundaborna kan läsa när de tvättar. För ungefär ett halvår sedan invigdes små bibliotek i fem tvättstugor i Gottsunda.
– Det har fungerat otroligt bra. Både barn och vuxna brukar sitta i den mysiga korgmöbeln och läsa, säger Maud Hagberg, boende i ett av husen med tvättstugebibliotek, och ordförande för hyresgästföreningen i området.

När de boende i hennes hus först fick höra talas om idén blev de eld och lågor. Själv var Maud Hagberg tveksam till om det verkligen skulle fungera. Men nu är hon bara positiv, för alla tar noga hand om de gemensamma böckerna.
– När man får en stund för sig själv i tvättstugan är det jättepositivt att man kan sitta där och läsa. Dessutom lockar det här människor som inte brukar gå till biblioteket. När de väntat på tvätten har de blivit nyfikna på böckerna och så har intresset väckts, säger hon.

I ett annat tvättstugebibliotek mötte Lillemor Sjölund en kvinna som brukar läsa högt för gårdens barn där.

Ett tiotal böcker, och ungefär fem barnböcker finns i varje tvättstuga. De flesta med anknytning till Uppsala eller Gottsunda. Tvättstugorna är numera möblerade med bord och stolar. Men den som tröttnar på att läsa bredvid tvättmaskinerna kan låna med sig en bok hem.
– Fast då måste man ta med sig en annan bok till biblioteket, säger Kennet Fröberg från Uppsala hem.

De ser till att antalet böcker är konstant, men hittills har man bara fått fylla på med något enstaka exemplar. De flesta som lånat hem ställer dit något annat. Därför varierar innehållet och man kan hittar litteratur även på andra språk, som arabiska. Överhuvudtaget har allting fungerat smidigare än vad många anade från början.
– Vissa misstänkte att böcker skulle komma bort, och att det skulle bli skräpigt i tvättstugorna, men allt har fungerat jättebra, säger Lillemor Sjölund.

Projektet kom till som ett samarbete mellan ABF, Hyresgästföreningen och Uppsala hem. Förhoppningen var att det här ska skapa mer trivsel och större sammanhållning i Gottsunda, där många flyttar in och ut. Men för ABF var också den läsfrämjande aspekten mycket viktig.
– För oss var det naturligt att flytta ned böckerna i bostadsområdet för att ge en uppfattning om att det kan vara trivsamt att läsa, säger Lillemor Sjölund.

– Vi har ju ingen möjlighet att gå ut på den kommersiella marknaden, utan det här är vårt sätt att föra ut boken och kunskapen om böcker till människor i deras vardag.

Lillemor tror att man måste ta tillvara på alla sätt som finns för att ge människor möjlighet att komma i kontakt med böcker. Särskilt nu när allt färre läser. Andelen män som aldrig läser böcker har till exempel ökat från 22 procent till 31 procent sedan 1980-talet, enligt siffror från SCB. Det är särskilt de yngre männen som slutat läsa men även de yngre kvinnorna läser mindre. Trots det drar regeringen ned på olika läsfrämjande satsningar. Bland annat är ”En bok för alla” hotat, som länge gett ut billiga kvalitetsböcker med statligt stöd, och riktat sig till lågutbildade grupper i LO-kollektivet.
– Det går som en röd tråd att regeringen försämrar för all folkbildning. Dessutom försvinner kommunbidragen mer eller mindre, och det är ännu ett sätt att minska människors påverkan på sina liv. Men vi tänker fortsätta att föra ut böcker till människor, lovar Lillemor Sjölund.

____________________________
Tips
Den som vill starta tvättstugebibliotek kan ta kontakt med ABF eller ABFs medlemsorganisationer Hyresgästföreningen, Riksbyggen och HSB, tipsar Lillemor Sjölund, och höra efter om det går att ordna ett bibliotek i huset. Hitta ABF på din ort, klicka på länken nedan

Fakta
Andelen män som aldrig läser böcker har ökat från 22 procent till 31 procent sedan 1980-talet, enligt siffror från SCB. Nedgången har varit särskilt stark bland de yngre männen. Även bland kvinnor i åldrarna 16-44 märks en nedgång i bokläsandet mellan 1982 och 2005. Också här är det främst de yngsta som läser mindre, bland 16 till 24-åringar har läsandet minskat från 51 till 38 procent. Äldre kvinnor har dock börjat läsa mer, särskilt efter bokmomssänkningen.

Elin Swedenmark

2007-03-19

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.