Gå till innehåll

Säg vad du tycker på Socialistiskt forum

  • Torsdag, 15 november 2007

Socialistiskt forum är ett torg för möten, inspiration och debatt. Det är ett tillfälle för aktiva i olika grupper att visa upp sig och träffas, dagar då alla som är intresserad av samhällsfrågor är välkomna att lyssna och delta.

Korridorerna på ABF-huset i Stockholm kommer fyllas med flyers, böcker, utställningar och folkvimmel. I rummen och salarna hålls föreläsningar, poesiuppläsningar och konserter, men även mer interaktiva forum som allsång, workshops, debatter och kurs i feministiskt självförsvar.
- Det är ett storforum för vänstern. En kraftsamling som brukar locka mycket folk. Vill man se vad som händer inom arbetarrörelsen just nu så ska man komma hit, säger Daniel Suhonen samordnare av Socialistiskt forum på ABF Stockholm.

Årets forum är det åttonde som hålls i Stockholm, ifjol kom det 2000 besökare under en dag. Ämnena är som vanligt många och skiftande. Besökare gör bäst i att ta ett program och välja ut ett par godbitar. På vägen är chansen ändå stor att du kommer på villovägar och hittar något oväntat och nytt. Kanske ett samtal om facket och Europa, eller en låt av Lars Demian.

Fler seminarier än tidigare handlar om klimatet och internationella sociala forum. Reaktioner på den svenska högerpolitiken syns också i programmet: i möten om bostadspolitik, privatiseringar, skatter, arbetsmarknad, ungdomars situation och studentekonomi. Två sammanfattande seminarier har rubrikerna ”Ett år med Reinfeldt – dags för delrapport” och ”En rak höger mot kvinnorna!”. Naomi Kleins bok Chockdoktrinen ligger till grund för ett samtal om nyliberalismens våldsamma historia, och om läget i Sverige. Situationen för papperslösa arbetare uppmärksammas i ett flertal seminarier.
- Varje människa kan ju sätta ihop sitt eget forum! Det är 90 arrangemang, så går man från klockan tio på morgonen till nio på kvällen så kanske man hinner sex-åtta grejer. Då kan man välja bara kultur, bara fackligt, feministiskt eller vad man är intresserad av, säger Daniel Suhonen.

På den kulturella scenen finns en film om ”konsten att sätta musik till revolt” samt samtal kring böcker som Postväskan av Carlos Nunez och Deltagänget av Salka Sandén. Var hamnar arbetarrörelsens konstsamlingar när den plockas ner i Folkets Hus? Och vilka var situationisterna? Den finska vänstertidningen Ny Tid, som var först med att publicera mumintrollet som serie, diskuterar var Mumin står politiskt.

Under lördagseftermiddagen ges plats för politisk poesi, bland annat läser Moa Elf Karlén ur Lars Forsells Oktoberdikt. På kvällen blir det ”sånger från barrikaderna” på restaurang Cirkeln med allsång och uppträdanden av bland andra Lars Demian och Sanna Carlstedt.

Ett slags grundtema för Socialistiskt forum är hur vänstern ska organisera sig och samverka. Seminariet ”Sociala forum – den svenska vänsterns räddning?” handlar om rörelsen kring World Social Forum, och möjligheterna med European Social Forum som arrangeras i Malmö hösten 2008.

Socialistiskt forum 2007 sker lördagen den 24 november på Sveavägen 41 i Stockholm. På söndagen hålls ett heldagsseminarium om revolutionerna i Ryssland, Tyskland och Finland åren 1917/18. Svenska dagbladets ledarsida har uttryckt bestörtning över revolutionstemat. Daniel Suhonen tycker att kritikerna missar vikten av att studera historien, och att ABF möjliggör en diskussion om samtiden ur ett historiskt perspektiv:
- Vi tycker att det är intressant att se vad som hände då, vilka stämningar som fanns efter första världskriget i Europa. Det är en spännande del av vår historia. Det var också då som sossarna sprack och dagens Vänsterparti bildades, hur ser man på det i dagsläget?

Ansvariga huvudarrangörer för Socialistiskt forum är ABF Stockholm, LO idédebatt och LO-distriktet i Stockholms län. Aktiviteterna arrangeras av över sjuttio organisationer, nio förlag och ett tiotal tidskrifter.

______________________________
Program och information, se länk nedan.

SVT 24 kommer att sända från ett urval av programpunkterna.

Fler medverkande:
Sven Wollter, Göran Greider, Carin Jämtin, Lars Demian, Johan Ehrenberg, Nisha Besara, Mattias Gardell, Katrine Kielos, Bengt Göransson, Helena Bergström, Roland Spånt, Daniel Poohl, Stefan Carlén, Nalin Pekgul, Mattias Vepsä, Kajsa Borgnäs, Carl Tham, Stefan Jonsson, America Vera Zavala, Andreas Malm, Anne-Marie Lindgren, Pelle Andersson, CH Hermansson, Jytte Guteland, Ali Esbati, Anna Sjödin, Stefan de Vylder, Frances Tuuloskorpi, Lars Ohly, Salka Sandén, Håkan Blomqvist, Paulina de los Reyes, Per Wirtén, Ingemar Lindberg, Nalin Pekgul, Klas Gustavsson, Lotta Fogde, Jan Hammarlund, Anna Thoursie, Aron Etzler, Olle Sahlström.


Anna Morin

2007-11-15

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.