Gå till innehåll

Slutspurt på ABF-skolan

  • Fredag, 30 november 2007

- Sedan jag slog ihop min mattebok i högstadiet hade jag inte läst någonting! Men nu har jag äntligen kommit igång igen. Det säger Marianne Hansen som studerar i ABF-skolans regi i Ludvika. Efter den här terminen dras korttidsstudiestödet in och ABF-skolan upphör.

- Det har varit väldigt kul och nyttigt, säger Jessica Willner som är montör på ABB i Ludvika sedan 18 år tillbaka. Jag hade länge velat göra något annat och så fick jag höra talas om ABF-skolan. Guuud det här vill jag verkligen göra! tänkte jag.

Marianne och Jessica är två av de tiotusentals människor som gått i ABF-skolan sedan starten för 20 år sedan. De har i en grupp med sex andra läst samhällskunskap, svenska, matematik och engelska under hösten och tycker att det varit väldigt givande och intressant.

Gruppen har varit både inspirerande och stöttande. Två dagar i veckan under 15 veckor har ägnats åt ABF-skolan. Undervisningen har för det mesta varit i ABFs lokaler på Storgatan i Ludvika.
- Roligast har det varit med besöken i riksdagen, säger Marianne som är 56 år och arbetar på bensinmack till vardags. Jag visste inget om politik förut, men nu har jag blivit intresserad. Dessutom har jag börjat läsa böcker för första gången i livet!

Jessica som är 38 år, fyrabarnsmamma och ”ishockeymorsa” till tonårspojkar. Om inte ABF-skolan funnits hade hon inte tagit tag i studierna igen. Det är svårt att hitta tid för sig själv med många barn i huset, konstaterar hon. Med korttidsstudiestödet som uppbackning har Jessica inte heller förlorat ekonomiskt på att plugga. Tvärtom har det blivit lite mer i lönekuvertet.
- Att skriva filmrecensioner på svenskan har varit kul, tycker hon. Det skulle jag vilja göra mer.

ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg är på besök i Ludvika den här kalla, vintriga tisdagen.
- Det skulle vara toppen om arbetsgivarna insåg det fulla värdet av ABF-skolan och var beredda att låta undervisningen leva vidare även om korttidsstudiestödet försvinner vid årsskiftet, konstaterar hon. Att ha välutbildade och motiverade anställda är ju otroligt värdefullt för dem.

Helene Oljons

2007-11-30

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.