Gå till innehåll

Nytt studiematerial om blödarsjuka

  • Onsdag, 24 september 2008

45 000 svenska kvinnor beräknas ha någon form av blödarsjuka. Endast ett tusental har fått en diagnos.

ABF och Förbundet Blödarsjuka har tagit fram ett nytt material ”Kvinna och blödarsjuk”. Syftet är, förutom att öka kunskapen om blödarsjuka kvinnor, också att skapa möjligheter till ett bättre liv för de drabbade.

- Efter två missfall, kraftiga blödningar med flera veckors sjukskrivning samt ett möte med en helt oförstående barnmorska vars enda kommentar var ”Men så mycket kan man väl inte blöda” hade blödarsjuka Lena Britz fått nog. Men inte gett upp. Efter detta tog Lena initiativ till att starta ett nätverk för kvinnor med olika former av blödarsjuka. Ett nätverk som idag drivs av Förbundet blödarsjuka i Sverige.

Blödarsjuka är en traditionellt sett manlig sjukdom, men kvinnor har också blödarsjuka. Kvinnor med blödarsjuka har andra problem än män. Idag saknas mycket kunskap och många kvinnor lider i tysthet utan att veta vart de ska vända sig och att de kan få hjälp med sina problem.

Måns Edlund, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, var den förste som såg relationen mellan rikliga menstruationsblödningar och von Willebrands sjukdom, en brist på ett äggviteämne i blodet som behövs för att blodet ska kunna koagulera. De vanligaste symptomen är slemhinneblödningar som ofta visar sig vid tandlossning, näsblod, blödningar från mag- och tarmkanalen och att man lätt får blåmärken.

- Jag känner en enorm frustration över att det skulle ta så lång tid att göra upptäckten och för lidandet som så många kvinnor fått utstå under tiden, säger han.

von Willebrands sjukdom är den vanligaste formen av blödarsjuka i Sverige. Många lever med den milda varianten av sjukdomen utan att veta om det. 50.000 kvinnor i Sverige beräknas ha sjukdomen.

Boken ”Kvinna och blödarsjuk” vänder sig till blödarsjuka kvinnor och också till vårdpersonal som kommer i kontakt med kvinnorna. Boken uppmanar studiecirkeldeltagarna att diskutera frågor som:

- Anses det ok idag att stanna hemma från jobbet därför att man blöder mycket under mensen?

- Vilken inställning tror du man kan möta om man väljer att skaffa barn trots risken att överföra en ärftlig sjukdom?

- Vad är det för bakomliggande faktorer som gör att kvinnor lider i tysthet och accepterar att inte få adekvat hjälp av sjukvården när de söker för kvinnorelaterade sjukdomar?

Vill du gå en studiecirkel om blödarsjuka? Kontakta då Förbundet Blödarsjuka i Sverige, FBIS.

 

 


2008-09-24

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.