Gå till innehåll

Klimatsmart mat på turné

  • Måndag, 24 augusti 2009

ABF i FyrBoDal beger sig ut på en husvagnsturné i Västra Götaland i slutet av augusti. Syftet är att visa hur du på ett enkelt sätt kan äta bra. Både för miljön och för din egen hälsa.

Med miljöbil och en husvagn packad med en klimatsmart hobbykock drar ABF ut på en två veckors inspirationsrunda i Fyrbodalområdet.

Sällskapet kommer att stanna till på tio orter och laga närproducerad mat för nyfikna besökare. Alla är välkomna att provsmaka maten, få recept och råd, samt diskutera en hållbar framtid för miljön och matlagningen.
– Vi vill hjälpa människor att äta bättre. Att du efter varje måltid ska kunna känna – idag har jag ätit bra på alla sätt! Genom dialog får de som besöker oss hjälp att hitta egna sätt att äta hållbart. Både etiskt och för framtidens miljö, säger matentusiasten och turnékocken Gunnar Jansson.

På bondgården där Gunnar Jansson växte upp fick han redan vid sex års ålder lära sig hur man lagar mat med riktiga råvaror. Idag är han en pensionerad lärare med en passion för matlagning.

För honom handlar det hållbara köket framför allt om att välja säsongens råvaror och de produkter som är närproducerade. Det gäller att begränsa sina transporter, både till och från butiken. Ett drömscenario är att maten härstammar från Sverige och att man fraktar hem den från livsmedelsbutiken på cykel. Men det är också viktigt att diskutera vilken slags mat vi stoppar i oss, inte bara ur ett geografiskt perspektiv.
– Många äter fel och det leder till farliga sjukdomar. Vi äter för lite grönsaker och alldeles för mycket kött, potatis, vitt mjöl och bröd. Det är sådana viktiga aspekter som vi också vill skapa diskussion om.

Efter husvagnsturnén startar studiecirklar i klimatsmart matlagning.
– Mat är något som både förenar och förändrar. Det är en bra länk mellan människor. Har man inget att prata om kan man alltid prata om recept eller vilka råvaror man gillar. Att få bjuda på miljövänlig mat som folk mår bra av känns viktigt för oss, säger Eva Lindgren från ABF.

________________________________

Turnéplan

Färgelanda månd 24/8
Mellerud tisd 25/8
Åmål onsd 26/8
Bengtsfors torsd 27/8
Strömstad fred 28/8
Tanum månd 31/8
Munkedal tisd 1/9
Kungshamn onsd 2/9
Lilla Edet tors 3/9
Herrljunga fred 4/9

Vi finns på plats mellan kl. 16.00 och 18.00.
Välkomna!

Kontaktuppgifter till ABF Fybodal hittar du under "ABF på din ort" i huvudmenyn.

________________________________

Klimatkockens 5 bästa tips

• Köp varor som transporterats så kort sträcka som möjligt.

• Laga inte mer mat än ni äter upp, (undantag för matlådor till dagen efter).

• Undvik halvfabrikat, djupfryst och annan industribearbetning.

• Duka trevligt och ge maten en vacker inramning.

• Fråga, läs och ta reda på var dina varor kommer ifrån.


Recept på en hållbar middag

Stekt sejfile med kantarellratatouille

I kylen fanns årstidsaktuella grönsaker som blomkål, stjälkselleri, tomater, lök (närproducerade) samt paprika. Kvällen innan hade vi under vår eftermiddagspromenad, (ca 45 min varje dag för hälsans och humörets skull), sprungit på ett stort bestånd av stora, gula kantareller.

Sätt på ugnen på 50 grader. (För efterstekning av fisken).
Dela blomkålen i ätvänliga bitar och skär sellerin i centimeterstora bitar.
Koka grönsakerna i saltat vatten tills blomkålen fått lagom tuggmotstånd.

Dela fisk filén i två portionsbitar. Krydda, salta och stek dem vackert bruna i smör.
Lägg fisken på en tallrik och låt fiskköttet stelna, (koagulera), i ugnen. Är det tjocka fiskbitar kolla med termometer när innertamperaturen är 50 grader. Det vanligaste felet när man anrättar fisk är att den upphettas för mycket och blir torr.

Fräs den hackade löken i smör. När den ser fin ut i det gyllenbruna smöret, (tänk på värmen – ej för hög), lägg i rikligt med kantareller. Låt svampvätskan koka in tills det bara är lite kvar. Häll på lite grädde och peppra och salta. Om så önskas, red av med lite majsenaredning.

Häll av de kokta grönsakerna och lägg dem i stekpannan tillsammans med lök och svamp. Lägg i kackad röd paprika, lägg på ett lock och drag pannan av plattan.

Duka vackert med ett par levande ljus. Lägg upp fiskbitarna på var sin tallrik och pressa lite citronsaft över dem. Lägg upp kantarellgrönsakerna och garnera med tunnskuren tomat som du pepprat och saltat lite grann. Strö sedan några korn socker över tomaterna. Det gjorde alltid min mamma och sa: ”Det är bara för smakens skull!”

Daniel Söderberg

2009-08-24

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.