Gå till innehåll

Spinn eget garn till klimatsmart mode

  • Måndag, 1 juni 2009

Vill du lära dig att spinna ditt eget garn av ull och lin? Få insikt i det gedigna och inspirerande arbetet som ligger bakom när fårets päls blir till en kofta? I en studiecirkel i att karda och spinna ull och lin lär du dig allt utom att klippa fåret och skörda linet.

– Det här ger mersmak för hantverkskurser. Jag är redan sugen på att anmäla mig till ännu en, säger en av deltagarna på en helgkurs i Stockholm samtidigt som hon snurrar sin spinnslända för att göra yllet kompakt.

På golvet ligger den obearbetade ullen i stora gråa högar jämte linet som är utspritt likt blonda peruker. Spinnrockarna som står uppradade längs väggen är upptagna av unga skaparglada.
– Min mormor har sysslat mycket med hantverk och det gjorde mig sugen att prova. Att äga en duk som man själv har broderat motivet på är mycket roligare än att ha en som någon annan har gjort. Har man dessutom lyckats spinna garnet och väva duken själv så är det ju extra roligt, säger Carolin Lindgren.

Cirkelledaren Birgitta Kahvi ser allt fler yngre personer som anmäler sig till hantverkskurser och cirklar. Hon tror att de är den förlorade generationen vad gäller hantverk. De har inte fått lära sig det hemma och tack vare nedskärningar i skolverksamheten har de inte fått det därifrån heller.
– Inombords längtar många efter att hitta sin skapande form. Vår kropp är inte byggd för att ständigt sitta framför datorer. Vi är byggda att skapa och konstruera med olika material till boende, kläder och mat. Det sitter genetiskt. Det kan inte försvinna på en generation.

Birgittas mission är att sprida hantverket och materialläran så att de inte försvinner. Målet med kursen är att deltagarna ska brinna för det så mycket att de fortsätter på egen hand. Hon anser att studiecirklar överhuvudtaget är viktigt för att utvecklas och skapa livsglädje.
– Det är som näring för en planta. En planta som inte får näring mår inte bra. Man blir modigare av att lära sig någonting som man aldrig trodde att man skulle klara från början. Alla går ut från kurserna rakryggade och med wow-känsla. Det gick, jag klarade det!

Carolin Lindgren berättar att hon har lärt sig hur man tar hand om textilier i lin och ull. Och hur man kardar, spinner med slända och spinnrock för att göra materialet redo för produktion. Gruppen har också fått höra berättelser om hantverkets historia. Om gamla fynd som spinnrockar från 1500-talet och sländor funna i stenåldersgravar.
– Det är spännande att höra historien bakom hantverket. Det är långa traditioner som svenska kvinnor och män har. Man känner att det är viktigt att föra kunskapen vidare så att den inte glöms bort.

ABF har kurser och studiecirklar i en rad olika konsthantverk runt om i landet. Sök i vårt söksystem eller kontakta ABF på din ort för information om utbudet där du bor, (på flera orter är höstens kurser och cirklar inte publicerade på webben ännu).

Daniel Söderberg

2009-06-01

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.