Gå till innehåll

Kommunpolitiker, ta ert ansvar för folkbildningen!

  • Måndag, 22 maj 2006

Kommunerna har under många år undandragit sig sitt ansvar för folkbildningen. Nu är det dags att vända den trenden! Det skriver ABFs förbundsstämma i ett brev som skickas ut till kommunstyrelsens ordförande i alla svenska kommuner. Där kräver de att den förbättrade ekonomin som gäller för många svenska kommuner även kommer till uttryck i en satsning på kommuninvånarnas utveckling.

Sveriges studieförbund har länge kämpat i ekonomisk motvind. Under den senaste 15-årsperioden har anslagen till studieförbunden stadigt minskat. Lyckligtvis har en del kommuner fortsatt att stödja folkbildningen, men trenden har ändå varit tydlig. Kommunbidragen har i genomsnitt minskat med hela 40 procent. I våras kom kommunernas bokslut: Kommunerna går åtta miljarder plus vilket är det bästa resultatet på många år. Nu finns det äntligen utrymme för att långsiktiga satsningar för kommuninvånarna.

Nu kräver ABFs förbundsstämma att kommunerna tar sitt ansvar. Förbundsstämman är ABFs högsta beslutande organ, och har genom sina ombud från ABFs 58 medlemsorganisationer en mycket bred förankring i organisations-Sverige. Ett gemensamt mål är att människor från alla delar av Sverige och från alla samhällsgruppen ska ha samma chans att utvecklas genom att delta i en studiecirkel eller gå på någon av ABFs föreläsningar eller kulturevenemang.

Alltför många kommuner har låtit ansvaret för folkbildningen glida över på staten. Men folkbildningen är i högsta grad även en kommunal angelägenhet, något som är tydligt uttryckt i regeringens nya folkbildningsproposition:
”Folkbildningen är en gemensam angelägenhet för staten, kommunerna, landstingen och huvudmännen. Det ekonomiska stödet bör bäras gemensamt”.

Nu har många kommuner råd att stödja folkbildningen. ABF hoppas att de utnyttjar den möjligheten.

2006-05-22

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.