Gå till innehåll

Stort afrikanskt intresse för studiecirkeln

  • Fredag, 9 februari 2007

Den svenska studiecirkeln väckte stort intresse hos många afrikanska organisationer som med små resurser försöker sprida kunskap och starta diskussion kring frågor som jämställdhet eller hiv/aids. – Det kändes otroligt roligt att det fanns ett sådant sug efter nya idéer och metoder kring pedagogik, där folkbildningstanken passade väldigt bra med deras ambitioner, säger Kent Werne, som höll i ABFs två seminarier om folkbildning på WSF, World Social Forum.

Mer än 70 000 deltagare samlades på årets WSF i Nairobi i Kenya. Deltagarna kom från hela världen, men mest från Afrika, till det sex dagar långa forumet, som är en global mötesplats för sociala rörelser som ifrågasätter dagens orättvisa världsordning.
– Jag är övertygad om att det har varit en injektion för Kenyas och Afrikas folkrörelsearbete att få ta del av erfarenheter från hela världen, och se att hela världen bryr sig och kommer till Kenya och intresserar sig för Afrikas problem och möjligheter, säger Kent Werne.

För första gången arrangerade ABF seminarier på WSF; ”Folkbildning som medel för att bygga demokrati och social rättvisa” och ”Att bygga demokrati underifrån i Kenya”. Redan veckan efter seminarierna blev seminarieledaren Kent Werne kontaktad av flera afrikanska organisationer som ville veta mer om studiecirkeln som metod.
– Många av de här organisationerna arbetar i slummen med frågor som hiv/aids. De söker efter metoder för att sprida information och skapa diskussion bland tusentals människor, och saknar ofta nästan helt resurser. I det sammanhanget är studiecirkeln en effektiv, billig och väldigt demokratisk metod. Idén är ju att människor helt enkelt samlas och utbildar sig själva.

ABFs delegation på drygt 100 personer bidrog till att det svenska deltagandet på WSF var större än någonsin. Dessa ABF:are kommer nu att använda sina erfarenheter från resan i folkrörelseverksamhet hemma i Sverige, vilket ABFs förbundssekreterare Elsie Bäcklund Sandberg tror blir betydelsefullt.
– ABF har alltid haft många folkbildningsprojekt ute i världen, men det stora deltagandet på World Social Forum ger bränsle till en ny diskussion om global rättvisa. Nu har vi över hundra ambassadörer för solidaritetsarbete här i Sverige. Eller som en av deltagarna uttryckte det: ’Det är först här hemma som vårt verkliga arbete börjar.’

2007-02-09

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.