Gå till innehåll

Wennergren är bara ute efter att provocera

  • Torsdag, 27 september 2007

Igår (tisdag) gick Christer G Wennerholm från moderaterna ut i ett pressmeddelande och berättade om ABFs och Socialdemokraternas planer på att arrangera en utbildning för klottrare och tjuvåkare, på ABF-huset nu i helgen. Ett missförstånd på fler än ett sätt. – Det talas ibland om selektivt hörande, och kanske är det något liknande Wennerholm lider av när han lyckas omskriva Sveriges första nationella ABF-forum för unga till en utbildning för skadegörelse, säger Thor Rutgersson, pressansvarig för forum:ung!

Arrangemanget som Wennerholm refererar till heter forum:ung! och innehåller över 110 programpunkter från 80 olika föreningar bestående av unga aktiva som brinner för kultur, politik, konst, hantverk och en rad andra ämnen. forum:ung! är ABFs svar på frågan ”Vad vill ungdomen?”
– Varför inte bara fråga? I grund och botten handlar forum:ung! om klassisk folkbildning – alla får komma till tals och det är debatt och möten som står i fokus och skapar möjligheter till förståelse och samarbete, säger Thor Rutgersson.

forum:ung! erbjuder ingen utbildning i klotter och skadegörelse. Men ABF vill ge ungdomar som anser att graffiti är en konstform en möjlighet att i lugn och ro få argumentera för sin sak och visa upp sin verksamhet genom workshops. Och istället för att försvara planka.nu vill ABF i en debatt ge de aktiva ungdomarna en chans att förklara vilka argument som ligger till grund för organisationens jakt på fri och gratis kollektivtrafik.
– ABF är självklart emot klotter och tjuvåkning, men forum:ung! erbjuder en plattform där unga aktiva på egna villkor kan lyfta de frågor som är viktiga för dem – och samtidigt möta andra i debatt för att testa sina demokratiska värderingar, säger Thor Rutgerson.

Det handlar inte bara om politik, men Rutgersson misstänker att Wennerholm missade ungdomarna som brinner för flamencodans och som vill ge andra unga en chans att testa dansen som uttrycksmedel. Eller ”Attitydskolan” som vill informera om hur det är att leva med ett handikapp. Kanske hade inte Wennerholm tillgång till hela forum:ung!s program? Annars hade han kanske uppmärksammat att ABF även ger ungdomar möjlighet att ”pröva på att måla i akvarell”, testa ”improvisationsteater”, gå en introduktion i ”feministiskt självförsvar”, lära sig mer om att ”marknadsföra musik på egen hand” eller någon av de andra 110 programpunkterna.
– Wennerholm är ute efter att smutskasta en satsning på ungdomars egen vilja – bara för att det kommer från just arbetarrörelsens studieförbund. Det här handlar inte om SL:s budget, utan om sedvanligt negativ borgerlig politik där ungdomar skall uppfostras hellre än uppmuntras, säger Thor Rutgersson.

ABF är inte bara socialdemokraternas bildningsförbund – vi består av fler än 60 medlemsorganisationer. Om Wennerholm vill är han välkommen att komma till ABF-huset i helgen och delta i debatt om, bland (mycket) annat, graffiti som konst och kollektivtrafikens framtida finansiering.


Fakta om forum:ung!
forum:ung! 2007 är öppet för alla, men målgruppen är ungdomar i åldrarna 15–30. Forumet omfattar workshops, föreläsningar, seminarier, konserter, teaterföreställningar, debatter, dans, scenkonst och diskussioner.
Beställ program från annaklara.matthiesen@abf.se
Läs mer på www.forumung.se

Plats och tid
29-30 september, 10:00-17:00 (till 21:30 på lördagen)
ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

 

2007-09-27

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.