Gå till innehåll

200 fackliga medlemmar tar plats i Europas största samtal

  • Onsdag, 3 september 2008

Den 17-21 september reser omkring 200 fackliga medlemmar med ABF till Malmö för att delta i ESF, European Social Forum. Under året har ABF i samarbete med LO-förbunden anordnat studiecirklar runt om i landet på temat ”Ett rättvist Europa” som förberedelse.

- Det är en möjlighet för LO-medlemmar att träffa fackligt engagerade från hela Europa. Man kommer att diskutera de fackliga frågor som är heta just nu i Europa, och bilda nätverk inför framtida samarbeten, säger Kent Werne, projektledare för ABFs deltagande på ESF.

I år hålls det femte ESF i Malmö, för första gången här i Norden. Inför arrangemanget har omkring 200 fackliga medlemmar från hela Sverige förberett sig genom studiecirkeln ”Ett rättvist Europa”, där de har diskuterat problem och möjligheter i dagens Europa utifrån ett fackligt perspektiv. Frågor som har tagits upp är bland annat välfärdens framtid, hoten mot kollektivavtalet och fackligt samarbete över gränserna. Projektet är ett samarbete mellan ABF och LO-förbunden.

- Det är viktigt att känna till hur det fackliga och politiska arbetet fungerar inom EU, och hur man som facklig medlem kan påverka, konstaterar Kent Werne, ABF.

- I en tid när företag och kapital flyter över gränserna är det viktigt att den fackliga rörelsen finns på samma globala arena. Det får aldrig bli så att fackliga organisationer i olika länder spelas ut mot varandra. European Social Forum är ett utmärkt sätt att bygga ett fackligt och socialt progressivt nätverk i Europa, säger Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i ABF.

Deltagarna kommer bland annat från Stockholm, Göteborg, Sundsvall, Falkenberg, Halmstad, Malmö, Karlstad, Arvika och Ludvika. Fackförbund som är representerade är till exempel Kommunal, Handels, Transport, Byggnads och Fastighets.

Fakta om European Social Forum:

ESF är en europeisk variant av World Social Forum, en öppen global mötesplats för sociala rörelser. Bland deltagarna finns kritiker av nyliberal ekonomi och dagens världsordning och organisationer som vill visa demokratiska alternativ och diskutera visioner. Arrangörer bakom ESF är ABF, LO-förbunden, TCO, UBV, Attac, Ung Vänster och över hundra andra organisationer.

 2008-09-03

Läs också:

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 20 augusti 2010.