Gå till innehåll

Sång, musik, dans med Scenskolan Fejm

  • Onsdag, 2 maj 2012

Älskar du att sjunga, dansa och spela teater? Eller kanske arbetet bakom scenen?

Scenskolan Fejm har studiecirklar för alla barn och ungdomar, från Pytte-Fejm till Stor-Fejm.

Nils-Göran har precis mördat sin flickväns älskare och förhörs av polisen. Men lugn, det är inte på riktigt. Det är bara Scenskolan Fejm som med sina sång-, dans- och teatergrupper repeterar inför föreställningen ”Morden på Kirchenstrabe 23”.

- Det är repetitionerna innan föreställning som är roligaste. När vi får vara tillsammans alla Fejmare och kämpa mot samma mål, att göra föreställningen så bra som möjligt, säger Matilda Lindgren, en av deltagarna på Scenskolan Fejm.

Scenskolanfejm-toppbild-1
- Målet för nästan alla Fejmare är att uppträda inför publik. Med scenproduktionerna jobbar vi också med att utveckla ungdomars självförtroende. Att de får känna att det är lite läskigt innan de går ut på scenen för att sen klara av det, säger Tiina Lindberg, dansledare, på Scenskolan Fejm.

Det är 15 dagar kvar till premiären och ett 30-tal Fejmare har samlats i danssalen för att gå igenom manuset. Den medryckande cabaretmusiken får den mest stelbenta att vicka på höfterna medan Fejmarna intensivt repeterar om och om igen sina monologer, sånger, danser och koreografi.

- Det är viktigt att eleverna får vara med och påverka. Att de får utforska sitt rörelsespråk och hitta sitt eget uttryck och inte bara lära sig någon annans koreografi, säger Tiina Lindberg.

Scenskolanfejm-toppbild-2

Scenskolanfejm-toppbild-3
Kvällens repetitioner börjar lida mot sitt slut och alla Fejmare samlas i en ring på golvet. Med två adjektiv var summerar de kvällens repetitioner. ”Svårt och roligt”, ”Ofokuserat och kreativt”, ”Rörigt och imponerande”, ”Långt och kul” och ”Annorlunda och nytt” är några av de reflektioner som sägs medan danssalen sakta töms på Fejmare.

Matilda Lindgren, som varit med i Scenskolan Fejm i tio år, fyller snart 20 år.

- Då får jag inte vara med i Scenskolan Fejm längre. Men det finns Maxi-Fejm för oss som slutat där vi på egna initiativ kan fortsätta med sång, musik och dans. För en gång Fejmare, alltid Fejmare, säger Matilda Lindgren.

Text och foto: Frida Lenholm

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 4 mars 2013.

Scenskolan Fejm

Scenskolanfejm139-puff

Scenskolan Fejm grundades 1984. Den finns i Alby strax utanför Stockholm och är till för barn och ungdomar mellan
4-20 år. 

Scenskolan erbjuder studiecirklar för dem som vill stå i rampljuset, för alla som vill sjunga, dansa, spela teater eller sköta ruljansen bakom ridån och arbeta medscenljus och ljud, scenografibygge, scensmink och kostym.


Scenskolan Fejms hemsida