Gå till innehåll

Thorwaldsson inviger ABFs jubileumsvecka

  • Lördag, 9 juni 2012

Det första arrangemanget i vårt gedigna program är frukostmötet och invigningen 11 juni kl: 8.30 i ABF-huset Sveavägen 41 i Stockholm. Ordförande Karl-Petter Thorwaldsson inviger och du är varmt välkommen!  

ABF är en pigg hundraåring som har all anledning att fira. Förra året gjorde ABF den största ökningen på tio år.

- Antalet människor som gick på någon av ABFs föreläsningar förra året ökade med 50 000 deltagare. Det är ungefär lika mycket som en mellanstor svensk stad, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

En anledning till expansionen, menar han, är att den kollektiva upplevelsen av TV-tittandet har försvunnit. Vi tittar på många olika program och det gör att det inte finns någon gemensam beröringspunkt. 

Idag vill  människor gå på föreläsningar och få en upplevelse tillsammans med andra, tror Thorwaldsson. Men det har inte alltid sett så bra ut som förra året. När Televisionen fick sitt genombrott i Sverige i samband med världsmästerskapet i fotboll 1958 gick intresset för folkrörelserna ner. Det var till och med så illa att riksdagen förbjöd TV-sändningar på onsdagar för att folkrörelserna skulle ha en chans att överleva. 

- Jag kommer ihåg när jag var liten och ungarna på gatan skrek ”Det är tecknat”. Alla sprang in och tittade på professor Balthazar och vuxna tittade på Hylands hörna istället för att gå på föreningsmöten.

Den negativa nedgången för folkrörelserna pågick i flera decennier. I början av 2 000 vände det. Intresset för tv-tittandet minskade, vilket det gör även idag. Internetanvändandet ökar och samtidigt som behovet av att ses ”på riktigt” har ökat växer en ny generation upp där intresset och engagemanget kommer att bli mer individuellt och mycket mindre kollektivt.

- Det är inte som när jag gick med i SSU-klubben 1978 och stod utanför Konsum i Kosta på lördagarna och samlade in pengar för att bygga en skola i Nicaragua. Det var individuellt men ändå väldigt kollektivt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Folkrörelsen är i förändring och att följa med i förändringen och möta nya generationer är en av ABFs utmaningar, menar Karl-Petter Thorwaldsson.

- Engagemanget hos unga i kombination med äldres organisationskunskaper kan bli en vital nyskapare bland folkrörelser.

ABF erbjuder spännande saker för den yngre generationen. Rockmusiken har lockat många unga, liksom ABFs senaste medlem e-sporten, elektronisk sport.

Socialistiskt forum, som ABF startade efter Göteborgskravallerna, är ett sätt att mötas över generationsgränserna. Det har blivit Sveriges viktigaste arena för radikal idédebatt, en mötesplats för alla som vill låta sig inspireras i arbetet för en bättre värld. 
ABF firar 100 år. Det som fanns för 100 år sedan finns inte idag. Det som finns idag kommer inte att finnas om 100 år. Förutom en sak, studiecirkeln. 

-  Metoden att träffas, att sitta ner med deltagarnas utgångspunkt, att få en period mellan inlärning och ny kunskap, att repetera. Det överträffar alla andra inlärningsmetoder och den metoden kommer vi att ha kvar om 100 år, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Text: Frida Lenholm Foto: Mattias Vepsä

 

 

 

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 10 juni 2012.

Presskontakt

Mattias Vepsä
Tel: 08-613 50 23,
073-545 15 08
mattias.vepsa@abf.se

Pressbilderpå Karl-Petter Thorwaldsson

Program för jubileumsveckan

ABF 100 år!

Det som fanns för 100 år sedan finns inte idag. Det som finns idag kommer inte att finnas om 100 år. Förutom en sak, studiecirkeln.

- Metoden att träffas, att sitta ner med deltagarnas utgångspunkt, att få en period mellan inlärning och ny kunskap, att repetera. Det överträffar alla andra inlärningsmetoder och den metoden kommer vi att ha kvar om 100 år, säger Karl-Petter Thorwaldsson.