Gå till innehåll

Varmt välkomna till ABFs jubileumsvecka

  • Fredag, 11 maj 2012

- Det kommer att finnas något för alla under jubileumsveckan, säger ABFs "jubileumsgeneral" Anne Stringberg.

Mellan den 11-16 juni kommer ABF, Arbetarnas Bildningsförbund, fira att organisationen fyller 100 år med flera olika evenemang på Skansen, Kungsträdgården, Kulturhuset och i ABF-huset på Sveavägen.

- Det kommer att finnas något för alla. På Skansen kommer det bland annat vara dans på Bollnästorget, trubadurer, ”sagostund för vuxna” och barnen kommer att få testa att skriva sitt namn i blindskrift. I Kungsträdgården kommer vi ha scener med uppträdanden, tält där du kan testa det mesta som exempelvis att måla din egen dalahäst, teckna manga, prova olika danser och så kommer Filiokus Fredrik gå på syltor och trolla, säger ABFs ”jubileumsgeneral” Anne Stringberg.

Festligheterna börjar på måndagen i ABF-huset på Sveavägen och fortsätter sen hela veckan. Medan ABF-huset med de klassiska salarna som Palmesalen, Brantingrummet och Beskowsalen fylls med seminarier och föredrag kommer Kungsträdgården spraka loss med kördrag, mattält, dans, trolleri, uppträdanden, opera på storbildskärm och en schlagerresa genom decennierna som avslutar firandet.

För den kulturintresserade öppnar ABF sin vandringsutställning ”Drömverkstan” på Kulturhuset, som berättar hur människor förverkligat sina drömmar genom ABF.

- Vi kommer också visa vår jubileumsfilm om folkbildning och en fotoutställning på temat för 100-årsjubiléet, som är ”Samhället sådant det är och sådant det borde vara” säger Anne Stringberg.

ABF som grundades 1912 av Socialdemokraterna, LO och Kooperativa förbundet är kanske mest känt för sina studiecirklar och allas rätt till folkbildning. Även fast ämnesområdena förändrats under 100 år och ABF nu måste kämpa med framtidens viktiga frågor som demokrati, klimat och miljö finns alltid det mänskliga behovet av att vilja lära.

-  Studiecirkeln är ett grupparbete i sin bästa form där alla bidrar med sin kunskap. Du är där utifrån vad du själv vill och det finns inga pekpinnar eller betyg. Det är fritt och frivilligt. Och visst är det fantastiskt att studiecirkeln som metod är lika modern idag som för 100 år sedan? Det tycker vi på ABF är värt att fira, säger Anne Stringberg.

Text och foto: Frida Lenholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 15 maj 2012.

Kom och fira med oss!


När Sveriges största studieförbund ABF fyller 100 år kommer detta bland annat att firas med schlagerresa, trolleri, tunnbrödsbakning, seminarier och olika ”prova på kurser” som dans och chokladprovning.

Läs mer