Gå till innehåll

Växjöfotograf med genustänk vann ABFs fototävling

  • Fredag, 8 juni 2012

Fotografen Anna Nordström från Växjö tog hem förstapriset i ABFs nationella fototävling med fokus på engagemang och förändring. Med sin bildserie Upptäcktslekande visar Anna Nordström ett nytt perspektiv på barns lek och kön.

" Det går inte att förstå att i Polen, bara 15 mil från Sverige, utredde myndigheterna om barnprogrammet Teletubbies uppmuntrade till homosexualitet. En av anledningarna var att figuren Tinky-Winky bar handväska "

Fem frågor till vinnaren

I juryn satt bland andra Jens Assur, den prisbelönta fotografen och filmaren. Juryns val motiverades med ”Vi gillar krocken mellan skarpa normer och det gränsöverskridande. Vackert, seriöst och skojigt på samma gång.”

– Det här är galet roligt! Jag har precis börjat arbeta som professionell fotograf efter att jag har bott utomlands i många år. Mitt perspektiv på saker har naturligtvis att göra med allt jag fått se och uppleva, säger Anna Nordström.


Anna Nordströms vinnande bildserie, sex bilder, Upptäcktslekande tar upp den stereotypa uppdelningen mellan könen och visar hur fritt barn kan leka, om de bara får.

– Vi vuxna måste ge våra barn tillåtelse och möjlighet att utforska nya mönster och roller i leken. Om barn tillåts blanda hej vilt tror jag att vi skapar ett roligare, mer accepterande och jämställt samhälle. 

Under 14 år har Anna Nordström hunnit med att bo i Berlin, Zagreb, Bangkok, Istanbul och Warszawa. I Warszawa blev hon förälder och har idag två barn, Filip och Lisa.

– Det går inte att förstå att i Polen, bara 15 mil från Sverige, utredde myndigheterna om barnprogrammet Teletubbies uppmuntrade till homosexualitet. En av anledningarna var att figuren Tinky-Winky bar handväska! 

Nybakad fotograf med världsvana
Fotografering har Anna Nordström alltid ägnat sig åt men att göra det professionellt har länge bara varit en dröm. I Istanbul ställde hon ut på ett galleri och i oktober förra året vann hon en fototävling i Växjö där folkets röst avgjorde. De nyss avslutade fotostudierna på Berghs School of Communication i Stockholm var det sista som behövdes för att ta steget till att bli professionell fotograf. Just nu planerar Anna Nordström för sin nya fotostudio där hon både kommer att arbeta kommersiellt och konstnärligt med bas i Växjö.

Önskar mer tolerans i världen
I grunden är Anna Nordström sociolog och enligt henne själv en farligt nyfiken sådan.

Nyfikenheten har ibland lett henne in på mer eller mindre vådliga äventyr. I Turkiet deltog hon i och dokumenterade en traditionell Kurban Bayram (Offerhelgen), något som enligt lag är förbjudet. I Bangkok spenderade hon mycket tid i slummen där hon undervisade barn i engelska och i Zambia begav hon sig höggravid ut på safari för att fånga The Big Five med kameran.

– Jag kallar mig humanist, jag är ödmjuk efter allt jag upplevt och önskar att vi hade ett mer öppet samhälle med tolerans för olikheter. Även här i min lilla hemstad Växjö skulle vi må bra av det. 

Anna Nordströms bildserie

”Upptäcktslekande” tar upp den stereotypa uppdelningen mellan könen som är svår att rubba. Vi vuxna måste ge våra barn tillåtelse och möjlighet att utforska nya mönster och roller i leken. Oavsett om de är pojkar eller flickor kan vi uppmuntra dem att blanda symboler och känslouttryck från båda sfärerna. Min serie visar att tjejer vill vara starka, vilda, och killiga och samtidigt feminina i sin lek. Ibland har barnen det riktigt kul och ibland känner de sig inte så bekväma i den nya rollen. Om barn tillåts att blanda hej vilt tror jag att vi skapar ett roligare, mer accepterande och jämställt samhälle.

 

  • Dela artikel
  • Skriv ut

Senast ändrad den 12 juni 2012.

Presskontakt

Mattias Vepsä
Tel: 08-613 50 23,
073-545 15 08 
mattias.vepsa@abf.se
Anna Nordström
Tel: 073-830 70 74

För pressbilder kontakta:
Anna Nordström
tel:073-830 70 74
holmgrena@hotmail.com

KULTURHUSET Fotoutställning 14-16 junI

Under jubileumsveckan visas fotoutställningen med deltagarnas bilder på Kulturhuset, Galleri 3, Sergels Torg i Stockholm.

Vernissage och prisutdelning äger rum 15 juni kl 16.00

Första pris är ett presentkort på 7000 kronor. Tio bidrag belönas med varsitt fotobokspaket.

"Samhället sådant det är och sådant det borde vara"

I ett sekel har ABF varit arena och motor för engagemang och samhällsförändring.
I studiecirklar, föreläsningar, och kulturverksamhet har människor utbytt erfarenheter, byggt kunskap, skapat och agerat tillsammans.

Fotoutställningen tar avstamp i engagemanget för samhällsförändring, i det som är fel och som upprör och i det som vi vill värna och försvara. I vardagen - arbetsplatsen, skolan, bostadsorten. Hur ser samhället ut och hur borde det se ut? 

Gå en fotocirkel på ABF

ABF har ett stort utbud av fotocirklar över hela landet.


Om du inte hittar det du söker, kontakta ABF där du bor.